Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Toszka 00:00, 07 sie 2019

U mnie borówki rosną w wykopanym dole wypełnionym końskim obornikiem+kora+ liście i siarka. Bez torfu. Do tego poszła mikoryza. A ziemia wokół mocno zasadowa.
Kasia_CS 07:08, 07 sie 2019

Magara, jak Ty piszesz posty, to się zawsze uchichram pisz dużo i namiętnie

Kasiu, sadź sadź, potem od krzaka trudno będzie odejść

Rozpierduszki ogrodowej trochę szkoda, ale skoro dzięki temu będzie lepiej, to trzeba zagryźć zęby-potem będzie lepiej i łatwiej
eVka 08:23, 07 sie 2019

mrokasia napisał(a)

jakie masz odmiany??? którą polecasz?
zakrywasz siatką przed ptaszorami?

Nie mam pojęcia jakie ale mam przy nich karteczki to spisze dzisiaj popołudniu
Nie mam siatki, widocznie za mało ptaków wokół.
inka74 09:21, 07 sie 2019

Blucorpa i Spartana mam i ja. Polecam. Ja jakoś nie pamiętam cobym jakieś doły kopała i tyle wsadzała dodatków. kwaśne podłoże musi być. U mnie w torfie. I kwiatów i owoców co roku mam mnóstwo. Na wiosnę muszą mieć zasilenie bo to żarłoki. I bardzo dużo wody. Wyściółkowane. Jak jest wody za mało to przysuszone owoce są i małe ale i tak z krzaczka lepsze niż z marketu. No i pięknie się liście przebarwiają na jesieni na czerwono. Łatwiej się trochę większe sadzonki przyjmują niż takie mokre.
mrokasia 09:32, 07 sie 2019

Dziewczyny - wielkie, zbiorowe podziękowania za rady i wskazówki co do borówek. Jeśli eM nadal będzie chętny do kopania w celu przygotowania miejscówki to ze trzy krzaczki miałabym ochotę wsadzić. Pytanie tylko - gdzie? . Ale to plan na przyszłą wiosnę, przez zimę wymyślimy, prawda? .
April 09:40, 07 sie 2019

Toszka napisał(a)
April, borówki musza mieć stałe nawadnianie i najlepiej dać mikoryzę do nich (w żelu). Nawozić obornikiem końskim i ściółką jak dla rodków.

Nawadnianie mają rękoma ślubnego On to lubi. Ale na ile wystarczy dołek w piachu. Pewnie muszę od nowa robić. Nawożę obornikiem bydlęcym, do takiego mam dostęp. To różnica duża jest? A ściółka, no cóż, wiesz że mam jej pod dostatkiem
Myślę jeszcze że problem może polegać na czym innym. Wokół podnieśliśmy trochę teren żeby wyrównać, nie dużo 10-15 cm, może są więc za głęboko posadzone...

Wiesz jak ładnie Twoje hakonki falują przy tarasie? M powiedział że zrobiliśmy sobie pomost a ja mu dosadziłam szuwary. I jest baaardzo zadowolony
mrokasia 09:41, 07 sie 2019

Parę widoczków z dziś:

TAR 09:47, 07 sie 2019

śliczniaście

Kasiu a moze wygospodarujecie takie skrzynie warzywne jak np. u mnie i zrobisz sobie nie tylko borówki ale tez truskawki i wlasne warzywka. ja uprawiam te najmniej wymagajace i ktore najbardziej lubimy jesc i uzywamy w kuchni ziola, szczypior, cebula, czosnek, truskawki, fasolka, wczesna marchew i buraki. rok temu mialam tez ogorki ale w tym sie nie zdecydowalam, bo musialabym przetwarzac a nie mam za bardzo mocy przerobowych. a pod plotem mam kilka krzakow jagody kamczackiej. na domku smietnikowym pnie sie wespol z clemkami winorośl nawet ma owocki a na innym plocie aktinidie ( tu moze kiedys doczekam sie owocow )
Toszka 09:58, 07 sie 2019

April napisał(a)

Nawadnianie mają rękoma ślubnego On to lubi. Ale na ile wystarczy dołek w piachu. Pewnie muszę od nowa robić. Nawożę obornikiem bydlęcym, do takiego mam dostęp. To różnica duża jest? A ściółka, no cóż, wiesz że mam jej pod dostatkiem
Myślę jeszcze że problem może polegać na czym innym. Wokół podnieśliśmy trochę teren żeby wyrównać, nie dużo 10-15 cm, może są więc za głęboko posadzone...

Wiesz jak ładnie Twoje hakonki falują przy tarasie? M powiedział że zrobiliśmy sobie pomost a ja mu dosadziłam szuwary. I jest baaardzo zadowolony

Borówka płytko się korzeni, zwłaszcza korzeniami pokarmowymi. Nie znoszą one grzebania, czyli nawet pielenia, bo są bardzo wrażliwe.
Koński obornik jest lepszy od krowiego, a to dlatego, że jest sprzyjający organizmom kwasolubnym. Nie jestem zwolenniczką folii w ziemi, ale na piaskach na dnie dołu na pewno pomoże utrzymać wilgotność. U was bym dała ściółki iglastej, obornik koński, liście i korę. Do tego ściółkowanie igliwiem i liśćmi. Można w necie wyszukać mikoryzę do borówek. Ona działa cuda i nawet ph nie ma znaczenia, bo mikoryza tworzy idealne dla borówki środowisko. Wazne by mikoryzę kupić żywą, najlepiej w żelu.
Cieszę się, że szuwary podpasowały
April 10:05, 07 sie 2019

Toszka napisał(a)

Borówka płytko się korzeni, zwłaszcza korzeniami pokarmowymi. Nie znoszą one grzebania, czyli nawet pielenia, bo są bardzo wrażliwe.
Koński obornik jest lepszy od krowiego, a to dlatego, że jest sprzyjający organizmom kwasolubnym. Nie jestem zwolenniczką folii w ziemi, ale na piaskach na dnie dołu na pewno pomoże utrzymać wilgotność. U was bym dała ściółki iglastej, obornik koński, liście i korę. Do tego ściółkowanie igliwiem i liśćmi. Można w necie wyszukać mikoryzę do borówek. Ona działa cuda i nawet ph nie ma znaczenia, bo mikoryza tworzy idealne dla borówki środowisko. Wazne by mikoryzę kupić żywą, najlepiej w żelu.
Cieszę się, że szuwary podpasowały

Czyli co? jak płytko się korzeni to przy innych warunkach spełnionych, to przysypanie może być przyczyną problemów?
A z twojego pomysłu z folią na dnie dołka, pod krzakiem, to już korzystałam przy sadzeniu rododendronów i kilku wrażliwców Sprawdza się.