Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 09:13, 09 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Jola, zlituj się, a mogłaby być 10? Ja też mam ponad godzinę a Jola jeszcze więcej.

To tylko propozycja śpiochy...
Gosiek33 09:49, 09 sie 2019

Pęcherznice tnę wiosną w stanie bezlistnym- lepiej widać co ciąć
TAR 09:49, 09 sie 2019

Gosiek33 napisał(a)

Pęcherznica to chyba najstarsza roślina w moim ogrodzie, do niedawna wcale jej nie cięłam. Teraz nauczyłam się by najstarsze pędy wycinać. Inne fragmenty przycinam jeśli coś mi przeszkadza. Jak dla mnie całkowicie bezobsługowa roślina. Po kwitnieniu jak zetniesz nie będziesz cieszyć się ozdobnymi owocami. Zależy czego od niej oczekujesz? I zdaża się, że nie każdego roku kwitną

akurat nie bardzo lubie kwitnace pecherznice. swoje tne na wiosne i jeszcze ze 2 razy w sezonie jak sie rozszaleja. Mam kawałek wzdłuż plotu limonkowej pecherznicy i ja tne na króciutko wiosna a potem w sezonie po grubosci jak typowy zywoplot. Elfir pisała, ze pecherznice mozna przycinac w sezonie kilka razy, nic im nie bedzie. Patrzac po moich to pancerniaki. Nie mam zadnych oporów by je ciachac poza tym one sa wtedy ładniejsze. ale jak zaczna przeszkadzac to wyleca bez żalu

takie samo podejscie mam do kalin po kwitnieniu a one jakby na zlosc olbrzymy sie robia. mus zakupic jakies nozyce elektryczne, bo z recznymi strasznie sie mecze
anna_t 10:11, 09 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Kacha, zioła sobie w donicy dużej posiej albo jak ja - posadź pomidorki koktajlowe .
Do Ani muszę zajrzeć, miała zdjęcia wstawić ale na razie nie wstawiła .
już jest
Trochę taka nie typowa ta moja ale jak teść nazwał pierwotny pomysł trumnami to zdecydowanie mnie zniechęcił i wymyslilismy coś takiego

Kasia_CS dziękuję za miłe słowa!
Brzozowadzie... 10:45, 09 sie 2019

Ooo, chętnie wybrałabym się z Wami do tego Pęchcina, ale pokazuje mi prawie trzy godziny...
Magara 10:58, 09 sie 2019

Dziewczyny, dzięki za rady pęcherznicowe, choć widzę, że zdania trochę podzielone
te moje to ciemne i faktycznie młode krzaczki, dam im szanse na samodzielność, nie przytnę jesienią, na wiosnę też odpuszczę i zobaczę co będzie się działo
Brzozowadzie... 11:15, 09 sie 2019

Magara napisał(a)
Dziewczyny, dzięki za rady pęcherznicowe, choć widzę, że zdania trochę podzielone
te moje to ciemne i faktycznie młode krzaczki, dam im szanse na samodzielność, nie przytnę jesienią, na wiosnę też odpuszczę i zobaczę co będzie się działo

Magara, ja na Twoim miejscu przycięłabym je właśnie wiosną żeby, póki młode, ładnie się zagęściły. A potem już jak chcesz, ja swoje tnę wiosną i w lipcu, ale nie przepadam za tym ich biało żałobnym kwiatem, więc mi nie żal. I też wiosną wycinam dwie - trzy najstarsze gałęzie, ale moje to 7 letnie krzaki.
jolanka 11:51, 09 sie 2019

Pęcherznice kwitną na dwuletnich pędach więc jeśli mocno cięte co roku to kfffiatkow nie będzie. Ja wycinam wiosną pędy, na których były owoce (zimą gile je bardzo lubią). Resztę tak, aby pokroj mi się podobał
BKosimkArt 14:20, 09 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Basiula, ja się wybieram w następny piątek 16tego. Może uda Ci się dołączyć? Fajnie by było .

O to super, dawaj znaki o której itp... mam nadzieję że mi się uda.
Kasia_CS 14:53, 09 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Kacha, zioła sobie w donicy dużej posiej albo jak ja - posadź pomidorki koktajlowe .
Do Ani muszę zajrzeć, miała zdjęcia wstawić ale na razie nie wstawiła .

Koktajlowe mam, a jakże i miętę reszty ziół od mamy przywożonych nie nadążam użyć.

A czytałam, że masz sporo siewek Lady U.. zgromadzilabyś dla mnie troszkę? U mnie wiadomo, że za duża, ale chciałam mamie kilka wsadzić na próbę-u niej miejsca aż nadto