Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Anda 20:16, 19 mar 2020

Wszystkie róże przyjazne dla pszczół
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gosialuk 21:21, 19 mar 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Pierwsza i ostatnia mnie zachwyciły

Też mi się najbardziej podobają. Ta ostatnia to ma jeszcze tą zaletę, że kolców nie ma.
Gosialuk 21:35, 19 mar 2020

dajana napisał(a)
Dzień Dobry Gosiu ,tak miłe słowa pod moim adresem zachęciły mnie do poznania ciebie. Tak, Podkarpacie to memu sercu bliskie tereny, choć nie znam ich osobiście. Byłam tylko raz w realu, lecz na You tube jest wiele filmów aby się w tych stronach zakochać.Jest tylko jedna rzecz która mnie troszkę martwi ,ślimaki. One są chyba wszędzie niestety.W moim poprzednim ogrodzie ich nie miałam ,miałam natomiast rupieć wapienny. Taki duży koszmarek, który wymagał bardzo ciężkiej pracy fizycznej. Jeśli znajdziesz kiedyś czas, możesz wyrywkowo zerkać na moją historię, zobaczysz sama z czym się zmagałam . Jeśli dałam sobie radę z kamieniem to ślimaki też jakoś ogarnę ,tak sadzę .Masz przepiękną działkę ,klasa ziemi IV i V miałam taka samą nie najlepsza, ale są gorsze .Twoje piękne kwiaty rosną czyli nie jest żle .Tworzysz piękną łąkę no i ten drewniany domeczek ślicznie się prezentuje. Uwielbiam hortensje lecz zawsze kupowałam bukietowe One nigdy nie przemarzały Tobie by się takie przydały .Jestem pod wrażeniem twoich własnych siewek W tym nie byłam dobra ,wszystko jednak przede mną .Ciesze się ze mogę cię poznać .Dziękuję za miłe słowa.

Z chęcią zajrzę do twojego wątku i poczytam o zmaganiach.
Mam hortensje bukietowe na razie w liczbie 4 szt. Ale rozmnażam też z patyczków, więc ich ilość się powiększa. Te hortensje ogrodowe, które mam kwitną też na pędach jednorocznych, więc w razie czego coś tam zakwitnie.
Ślimaki są i u mnie, ale jak widać wszystkiego nie zjadły. Najwięcej szkodzą jak się sadzi małe roślinki lub gdy dopiero wschodzą, bo zjadają w całości.
Sieję coś co roku, bo lubię. Sukcesy w tym zajęciu są połowiczne. Głównym moim grzechem jest przesuszenie lub zalanie. Ze skrajności w skrajność. Ale jak się uda, to od razu większy areał mogę obsadzić.
Czekam w takim razie na ułożenie się Twoich spraw. Daj znać jak założysz nowy wątek.
Dorii 21:56, 19 mar 2020

A mi wpadła w oko sammerwind
Gosialuk 21:57, 19 mar 2020

Anda napisał(a)
Wszystkie róże przyjazne dla pszczół

Ewo starałam się wybierać właśnie takie. Już posadzone. Pochwalę się, że pilnowałam rozstawy. Mam nadzieję, że będą dobrze rosły.

Pokażę jakie sadzonki otrzymałam. Zamawiałam w różeogrodowe.pl
Gosialuk 22:07, 19 mar 2020

Moje przylaszczki opanował ziarnopłon. I trzeciej nie widziałam. Muszę po plewieniu zasilić je skorupkami.

I cebulice już kwitną. To są chyba cebulice dwulistne. Jaśniejsze niż cebulice syberyjskie, ale jak pięknie wyglądają w takiej masie. Szkoda, że na zdjęciu tego nie widać.

ElaS 22:30, 19 mar 2020

Gosialuk napisał(a)

Pokażę jakie sadzonki otrzymałam. Zamawiałam w różeogrodowe.pl

Sadzonki róż wyglądają bardzo obiecująco.
Wsadzasz je wprost do ziemi czy przygotowałaś im specjalnie "miejscówkę"?

mirkaka 05:42, 21 mar 2020

Witaj Gosiu, kiedyś byłam u Ciebie ale dawno.
Pięknie wykończyliście domek, ziemia po koparce faktycznie nie nastraja optymizmem, ale każdy po budowie się z tym zmaga.
Trzeba siać łubin, bardzo użyźni glebę, kupcie sobie glebogryzarkę bo łopatą to dość dużo do przekopania. Łubin ma głębokie korzenie , jest rośliną motylkową, więc wprowadzi azot w głąb, użyźni i spulchni.
Gosialuk 08:28, 21 mar 2020

ElaS napisał(a)

Sadzonki róż wyglądają bardzo obiecująco.
Wsadzasz je wprost do ziemi czy przygotowałaś im specjalnie "miejscówkę"?

Wsadziłam na miejsce docelowe. W moją glinę, ale już troszkę poprawioną, bo rosły tam wcześniej inne rośliny. Dodałam garść mojego kompostu i wymieszałam na dnie, potem przysypałam ziemią, tak do połowy, mocno podlałam, bo skarpa, na to kolejna garść kompostu obsypana dookoła i wreszcie wszystko przysypałam ziemią i kolejny raz podlałam.
Ale ja raczkuję w temacie sadzenia róż. A i miejsce szczepienia jest u mnie ok 2-3 cm pod ziemią.
Na efekty trzeba poczekać niestety. Dzisiaj zimno, tylko 2 stopnie i pada, więc siedzę w domu, za to róże mają dodatkową porcję wody.
Gosialuk 08:55, 21 mar 2020

mirkaka napisał(a)
Witaj Gosiu, kiedyś byłam u Ciebie ale dawno.
Pięknie wykończyliście domek, ziemia po koparce faktycznie nie nastraja optymizmem, ale każdy po budowie się z tym zmaga.
Trzeba siać łubin, bardzo użyźni glebę, kupcie sobie glebogryzarkę bo łopatą to dość dużo do przekopania. Łubin ma głębokie korzenie , jest rośliną motylkową, więc wprowadzi azot w głąb, użyźni i spulchni.

Mirko dzięki za odwiedziny. Z domku teraz zupełnie inaczej się korzysta.

Z tym przekopywaniem, to pewnie masz rację, ale na razie sprzętowych zakupów nie będzie. Wyrównamy trochę i posieję na początek gorczyce, a potem pewnie sukcesywnie kolejne poplony.