Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Rojodziejowa 22:57, 11 maj 2024

Podrzenia też mam zamówionego ale tylko 1 sztukę. A z jakiego sklepu masz te sadzonki? A barwinek większy na pewno da radę. Gdzie bym go nie dała to rośnie.
Urszulla 14:31, 12 maj 2024

Gosiu, obkupiłaś się mukdenia- dla mnie nieznana, poczytałam o niej, fajna bzy super wysokie
Alija 17:43, 12 maj 2024

Gosiu, uzbierało Ci się trochę sadzenia, zakupy fajne. Mukdenia dla mnie też nieznana zupełnie,
ale wygląda ciekawie (wygooglałam).
anabuko1 13:11, 14 maj 2024

No tak..z tymi pracami to u mnie też różnych e z umiarem.
Jak jest dużo na głowie to człowiek jak już ma chwilę na to to na msza i często potem wlecze się zgięty.
Ale wszystko do przeżycia.
Fajne te wszystkiego nowe roślinki.
Poszalalas trochę. No to suuper.
Radości rislinnych nigdy dość.
April 13:30, 14 maj 2024

Gosia, lilakowe zdobycze interesujące zwłaszcza takim tanim kosztem. Bez szybko rośnie.
Mukdenia jest super. Nawet miałam ostatnio kupić ale wyczerpałam limit w szkółce jak zamiast 3 Epimedium, kupiłam 15 doniczek różności. Zatem uważam twoje odruchy zakupowe za zupełnie normalne
Gosialuk 00:23, 15 maj 2024

Magleska napisał(a)
Gosia to ładnie poszalałaś z zakupami

Madzia, co sobie mam odmawiać radości
Magara napisał(a)
Gosia, zakupy udane, a bzy to już w ogóle, jak wygrana w totka

Też na ślimaki sypię preparat z żelazem, fakt, od bardzo wczesnej wiosny.
Jestem zadowolona ponieważ:
1. wiem, że nie zaszkodzę innym stworzeniom,
2. faktycznie gołych ślimorów jakoś mało widzę w tym sezonie.
Tych w skorupkach jest sporo, jak nigdy, ale one chyba nie są takie żarłoczne?

Też się muszę w ten preparat zaopatrzyć, bo młode sadzonki nie mają szans. Bzy jeszcze nie posadzone - rozkminiam miejscówki.
Jaśminowca dla ciebie fotkę wstawiam.

Rojodziejowa napisał(a)
Podrzenia też mam zamówionego ale tylko 1 sztukę. A z jakiego sklepu masz te sadzonki? A barwinek większy na pewno da radę. Gdzie bym go nie dała to rośnie.

Zamówienie było ze szkółki Barcikowscy. Barwinka i inne jadę podlać jutro. Moja glina sucha z wierzchu jak kamień.
Urszulla napisał(a)
Gosiu, obkupiłaś się mukdenia- dla mnie nieznana, poczytałam o niej, fajna bzy super wysokie

Mukdenia posadzona między podrzeniami, jako wypełniacz. Barwinek zadarnia przy przesadzonych parzydłach.
Bzy fajnie, że takie duże, bo oprócz jednego dużego, to mam w tamtym roku posadzone trzy maluszki.
Alija napisał(a)
Gosiu, uzbierało Ci się trochę sadzenia, zakupy fajne. Mukdenia dla mnie też nieznana zupełnie,
ale wygląda ciekawie (wygooglałam).

Ja ją pokojarzyłam z Wojsławic, że tam mi się podobała. Do posadzenia zostało na razie tylko 6 doniczek i bateria tacek z siewkami na balkonie.
anabuko1 napisał(a)
No tak..z tymi pracami to u mnie też różnych e z umiarem.
Jak jest dużo na głowie to człowiek jak już ma chwilę na to to na msza i często potem wlecze się zgięty.
Ale wszystko do przeżycia.
Fajne te wszystkiego nowe roślinki.
Poszalalas trochę. No to suuper.
Radości rislinnych nigdy dość.

Aniu roślinki bardziej cieszą niż nowa sukienka czy buty.
April napisał(a)
Gosia, lilakowe zdobycze interesujące zwłaszcza takim tanim kosztem. Bez szybko rośnie.
Mukdenia jest super. Nawet miałam ostatnio kupić ale wyczerpałam limit w szkółce jak zamiast 3 Epimedium, kupiłam 15 doniczek różności. Zatem uważam twoje odruchy zakupowe za zupełnie normalne

Jola takie zrozumienie, to tylko od innej ogrodowozakręconej.

Moje powiększone paprociowisko. Tu znalazły miejsce prawie wszystkie nowe nabytki, poza długoszem Claytona i narecznicą Goldiego.

A tu mam zagadkę. Kupione jako paprotnik kolczysty wcale go nie przypomina. Liście wielkie, łodygi grube.

Zieloności.

Bee 10:34, 15 maj 2024

Gosialuk napisał(a)

Zieloności.

Zakupy zacne. Bzy będą fajne - czyżby zaczynało się lilakowe szaleństwo na Ogrodowisku?

Zieloności przecudne
anabuko1 12:35, 16 maj 2024

Fajny, przestrzenny masz ten swój teren.
Zieloności pięknie się prezentują.
To prawda, nowe rośliny często bardziej cieszą już jakieś nowe ciuchy.
Margo2 21:52, 16 maj 2024

Chyba przegapiłaś mój wpis z 29 kwietnia.
Napisałam, że tam gdzie masz bajorko mogłabyś posadzić pierwiosnki japońskie, kandelabrowe.
One uwielbiają takie warunki.
Nie znam się aż tak bardzo na paprociach, ale może to jest pióropusznik strusi

Gosialuk napisał(a)

Gosialuk 12:09, 18 maj 2024

Bee napisał(a)

Zakupy zacne. Bzy będą fajne - czyżby zaczynało się lilakowe szaleństwo na Ogrodowisku?

Zieloności przecudne

Teraz to jest chyba kuklikowe szaleństwo, bzy już mam w ilości kilku sztuk, a te to była okazja. W planie był jeden.

Bee napisał(a)

Zieloności przecudne

Teraz to jest chyba piwoniowe szaleństwo, bzy już mam w ilości kilku sztuk, a te to była okazja. W planie był jeden.

anabuko1 napisał(a)
Fajny, przestrzenny masz ten swój teren.
Zieloności pięknie się prezentują.
To prawda, nowe rośliny często bardziej cieszą już jakieś nowe ciuchy.

Ania zieloności dziękują.
Przy rozsadzaniu krwiściąga zostawiłam sadzonkę dla ciebie - musimy się spotkać w tym roku.
Margo2 napisał(a)
Chyba przegapiłaś mój wpis z 29 kwietnia.
Napisałam, że tam gdzie masz bajorko mogłabyś posadzić pierwiosnki japońskie, kandelabrowe.
One uwielbiają takie warunki.
Nie znam się aż tak bardzo na paprociach, ale może to jest pióropusznik strusi

Gosia wydawało mi się, że odpisywałam, ale może skasowało i miałam jeszcze raz odpisać - przepraszam.
Pierwiosnki japońskie miałam kiedyś, w innym miejscu, bo to było na początku mojej przygody. Niestety posmakowały bardzo sarenkom, bardzo wczesną wiosną zjadały je do zera. Na drugi rok się powtórzyło i już nie odrosły. Zaobserwowałam, że sarny zapamiętują miejsca, gdzie rosną ich ulubione smakołyki. Mam tak z przetacznikowcami - też lubią (choć na szczęście zjadają tylko czubki). W tym miejscu gdzie pierwszy raz go objadły - objadają co roku. Na szczęście mam go też w kilku innych - i tam mogę się pozachwycać kwiatami.
A paproć to nie pióropusznik. Tego mam i łatwo go odróżnić, bo na początku tworzy taki jakby lejek z liści. Najważniejsze, że dobrze się ma w tamtym miejscu.