Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 22:41, 23 maj 2024

Łąkowo

Gosialuk 22:54, 23 maj 2024

Z tarasu

W tym roku jestem zafiksowana na paprocie, ale nie od tego roku je lubię, Tu cyrtomium Clivicola - jedno moje, a drugie od Sylwii jak mnie odwiedziła.

A tu moje długosze. Ten większy ma już kwiatostany nasienne, a tego mniejszego niedawno przesadzałam - na szczęście zniósł to dobrze, bo nie widać by mu coś dolegało.

Koniec.
Magara 00:17, 24 maj 2024

Gosialuk napisał(a)

Paprocie są fajne z kilku powodów: sarny ich nie jedzą, ślimaki też nie, dają radę nawet w chwastach, wymagają bardzo mało opieki z mojej strony.

Serio? Ślimaki paproci nie lubią??? Ciekawe z jakiego powodu

Gosia, masz tego dobra wszelakiego do wsadzenia
kasiab 06:27, 24 maj 2024

Gosiu imponująca ilość sadzonek a te paprocie....mmmm uwielbiam tylko u mnie nie chcą rosnąć a zapewniłam im wszelkie dobro

Lubię Twoje swobodne nasadzenia, które pięknie komponują się z otoczeniem
Innymi słowy: pięknie!
Magleska 07:02, 24 maj 2024

Gosia ja też polubiłam paprocie -tylko u mnie nie wszędzie chcą rosnąć
Ślicznie masz
Bee 07:55, 24 maj 2024

Gosialuk napisał(a)

Zwykłe różowe dopiero w pąkach, ale jedna kępa mi nie kwitnie. Przesadziłam w zeszłym roku i dalej nic. Trzeba będzie skorzystać ze sposobu Asi Rojo w tym roku.

Gosiu, na czym polega ten sposób?
Rojodziejowa 08:02, 24 maj 2024

Też będę sprawdzać paprocie jedynie to zastanawiam się, czy moja zbita ziemia, nawet jeśli ją rozluźnię nie będzie im przeszkadzać.

Jeśli chodzi o sadzenie piwonii pod kątem to sposób opisała u mnie An_na
antracyt 09:57, 24 maj 2024

Ha dopóki nie zakwitną też nie bardzo mogę odróżnić Twoje róże od bogactwa zieloności. Zaraz pewnie kwieciem się ujawnią Pomyślałam, że na Twoich terenach przydałaby się dorodna terminatorka różana, taka krajobrazowa. Gdzieś w tle by ją było widać. Może jakaś kanadyjka?

W tym roku moje orliki też coś pożarło, podejrzewam zielone gąsienice, które już kiedyś tak samo mi je do gałązek ogołociło. W razie czego służę nasionami Biała ślazówka od Ciebie za całkiem dobrze sobie radzi
Urszulla 17:24, 24 maj 2024

Gosiu sadzonki jak w centrum handlowym kiedy to wszystko posądzisz?
Gosialuk 00:01, 29 maj 2024

Magara napisał(a)

Serio? Ślimaki paproci nie lubią??? Ciekawe z jakiego powodu

Gosia, masz tego dobra wszelakiego do wsadzenia

Daga nie wnikam w powody, rejestruję fakty.
Dobra, aż za dużo, ale sieje się do takich malutkich doniczek i zawsze może nie wzejść.
kasiab napisał(a)
Gosiu imponująca ilość sadzonek a te paprocie....mmmm uwielbiam tylko u mnie nie chcą rosnąć a zapewniłam im wszelkie dobro

Lubię Twoje swobodne nasadzenia, które pięknie komponują się z otoczeniem
Innymi słowy: pięknie!

Kasia może mają u ciebie za sucho? Bo ja swoich nie rozpieszczam, a glinę mam taką że hej. Miło mi, że się podoba.
Magleska napisał(a)
Gosia ja też polubiłam paprocie -tylko u mnie nie wszędzie chcą rosnąć
Ślicznie masz

Madzia u ciebie jeszcze nie ma tyle cienia. Kiedy mnie odwiedzisz i pooglądasz wszystko?
Bee napisał(a)

Gosiu, na czym polega ten sposób?

Sadzić płytko, a na dodatek karpę wsadzać nie poziomo, ale pod kątem.
Rojodziejowa napisał(a)
Też będę sprawdzać paprocie jedynie to zastanawiam się, czy moja zbita ziemia, nawet jeśli ją rozluźnię nie będzie im przeszkadzać.

Jeśli chodzi o sadzenie piwonii pod kątem to sposób opisała u mnie An_na

Asia ty też masz gliniastą glebę, więc nie powinno być problemu.
Zapraszam do mnie, to sobie na żywo pooglądasz - nie mamy do siebie aż tak daleko.
antracyt napisał(a)
Ha dopóki nie zakwitną też nie bardzo mogę odróżnić Twoje róże od bogactwa zieloności. Zaraz pewnie kwieciem się ujawnią Pomyślałam, że na Twoich terenach przydałaby się dorodna terminatorka różana, taka krajobrazowa. Gdzieś w tle by ją było widać. Może jakaś kanadyjka?

W tym roku moje orliki też coś pożarło, podejrzewam zielone gąsienice, które już kiedyś tak samo mi je do gałązek ogołociło. W razie czego służę nasionami Biała ślazówka od Ciebie za całkiem dobrze sobie radzi

Zuza róże na razie są wysokie na 20-30 cm, zakwitną, ale kiedy? Mam jedną kanadyjkę Aleksander McKenzie - też od mrozu oberwała. Pierwsza jednak zakwitła róża nn od mamy. Kwitnie raz, a dobrze.
Za nasionka na razie podziękuję, jeszcze nie wysiałam wszystkich.
Urszulla napisał(a)
Gosiu sadzonki jak w centrum handlowym kiedy to wszystko posądzisz?

No właśnie.
Muszę zdążyć przed urlopem, bo na balkonie nie przetrzymają. Wczoraj jedną paletkę posadziłam przed blokiem.

Jutro dokończę odpowiadać i do was pozaglądam. Dobranoc