Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

anabuko1 11:19, 31 maj 2024

Sporo tych różnych paproci udzierałaś.
Pięknie.
Łąka, przestrzeń to jest to.
Naturalistycznie i przepięknie. Lubię takie klimaty
Gosialuk 19:59, 02 cze 2024

Miałam od razu odpisać, ale weekend zrobił się mocno wyjazdowy i dopiero powróciłam w domowe pielesze. Przepraszam, że tak od końca odpisałam. Idę pozaglądać co u Was.

Alija napisał(a)
Gosia, ależ naprodukowałaś tych sadzonek, wygląda to, jak sklep z roślinami. Będzie sadzenie.
Będzie, część posadzę pod blokiem, a resztę powolutku przewiozę na działkę. A własne wysiewy sprawiają mi dużą satysfakcję.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Sporo jeszcze masz tego dobra Teraz jak podlało łatwiej się będą przyjmować. Ja dziś sadziłam w łąkę liatry od Madzi.

Deszcz był bardzo potrzebny, ale ile jest ślimaków, to nie masz pojęcia. Muszę wieczorne polowania wznowić, bo same granulki nie dadzą rady.
Liatry nie chcą u mnie rosnąć, chyba za ciężką ziemię dla nich mam.

Joku napisał(a)
Masz piękne "dywanowe" rabaty. Roślinne przedszkole imponujące, dobrze że masz miejsce żeby posadzić.
Mam tez te werbenę, myślałam że ona jednoroczna, zdziwiłam się jak obudziła się po zimie.

U mnie pojedynczych roślinek nie widać, giną w trawie. A żeby posadzić więcej, to trzeba z nasionek wyhodować, lub rozmnożyć samemu bo inaczej koszty są znaczne. I tak zawsze się na coś w szkółce skuszę, choć coraz bardziej wybredna jestem. Z
werbeny Bampton bardzo się cieszę, bo byłam nią zachwycona. Inne werbeny dobrze u mnie rosną, więc może i ta zostanie na stałe. Patagońska tylko często wymarza, ale zawsze jakieś siewki się znajdą. Tylko w tym roku jakoś dużo jej przezimowało. Może ta Bampton będzie lepsza pod tym względem.

anabuko1 napisał(a)
Sporo tych różnych paproci udzierałaś.
Pięknie.
Łąka, przestrzeń to jest to.
Naturalistycznie i przepięknie. Lubię takie klimaty

Aniu pozbierało się. Niektóre jeszcze w styczniu zamawiałam. Wiadomo, jak się kończy przeglądanie oferty szkółek.
Zapraszam serdecznie do siebie.
Gruszka_na_w... 21:07, 02 cze 2024

Paprocie idealnie pasują do tego Twojego zakątka. Warto było ulec zakupowej pokusie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 22:35, 02 cze 2024

Gosia, a zdjęcia nowe to gdzie Ci się zawieruszyły?
Alija 13:42, 04 cze 2024

Gosialuk napisał(a)

W tym roku jestem zafiksowana na paprocie, ale nie od tego roku je lubię, Tu cyrtomium Clivicola - jedno moje, a drugie od Sylwii jak mnie odwiedziła.

A tu moje długosze. Ten większy ma już kwiatostany nasienne, a tego mniejszego niedawno przesadzałam - na szczęście zniósł to dobrze, bo nie widać by mu coś dolegało.

Koniec.

Gosiu, bardzo dziękuję za odwiedziny, spotkanie było przemiłe.
Paprocie fantastyczne i widać, że im dobrze u Ciebie, bo bardzo okazałe.
Roocika 08:35, 06 cze 2024

Gosia, paprocie imponujące i nie dziwie się, że je uwielbiasz.
Margo2 23:42, 09 cze 2024

Gosiu, czytam, że jednak wysiewasz roślinki.
Jak pisałam u siebie jednoroczne właśnie dlatego są fajne, że same się sieją.
Szkoda, że sarenki polubiły pierwiosnki.
Mam koleżankę, która ma nad wodą masę pierwiosnków japońskich, bo one bardzo się sieją, a uwielbiają more tereny.
Bardzo żałuję, że u mnie nie ma takich warunków.
Chociaż jedne pierwiosnek właśnie chyba się wysiał
Urszulla 22:09, 12 cze 2024

Gosialuk napisał(a)
W tym roku nie kwitł powojnik montana, a tak liczyłam na pokaz. Specjalnie przycięłam olchę, żeby miał więcej światła. Może za rok zachwyci.

Hortensja pnąca już taka.

Zakwitnie babtysja kupiona w zeszłym roku. Jaśminowiec aureus cały w kwiatach i pachnie.

Kolkwicja też już kwitnie.

Baptysja cudna, masz oko do wyszukiwania roślin. Niedroga. Wysoo kwitnąca. Muszę poszukać jej przy okazji. A jak że ślimakami,
Co do paproci jeszcze mam mały dystans, ale ta co kupowałyśmy jest cudna. Czekam aż się powiększy i podzielę.
Urszulla 22:33, 12 cze 2024

Gosialuk napisał(a)
Z tarasu

W tym roku jestem zafiksowana na paprocie, ale nie od tego roku je lubię, Tu cyrtomium Clivicola - jedno moje, a drugie od Sylwii jak mnie odwiedziła.

A tu moje długosze. Ten większy ma już kwiatostany nasienne, a tego mniejszego niedawno przesadzałam - na szczęście zniósł to dobrze, bo nie widać by mu coś dolegało.

Koniec.

Gosiu, ostatnio mam takie przemyślenia że ogród musi się podobać patrząc z domu. Bo przecież i tak wszystkiego na rabatach się nie da ogarnąć. U Ciebie też widać wielką różnicę, brakuje Ci jeszcze koloru kwiatowego teraz. Nie wiem jakie masz opóźnienia w kwitnieniu do innych.
U mnie teraz penstemony szaleją, kwitną róże, ostrogowiec, jeszcze kacze dzioby ( mam taką małą sadzoneczkę),bodziszek cloud nine oraz bodziszki leśne i zaczynają liliowce chyba przed czasem.
I tak jeszcze myślę że na rabatach musi być akcent zimozielony, ale to tylko takie moje przemyślenia
ElzbietaFranka 23:38, 12 cze 2024

U mnie baptysji 2 spore krzaki i na jednej łodyce po 3-4 kwiatki mam niebieska. Nawet ich nie focilam.

Rzeczywiście masz tego na produkowanego jak w sklepie ogrodniczym.