Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kordina 18:56, 06 mar 2025

Ha, ha, doobre, ale mnie rozśmieszyłaś Wiola
mrokasia 19:07, 06 mar 2025

My też mamy takich sąsiadów co lubią imprezy przy disco polo tym głośniejszym im więcej alko zostało spożyte. I też już raz odpaliliśmy nasz głośnik z naszą muzyką. Poskutkowało dość szybko. Niestety, nie na zawsze…
TAR 19:27, 06 mar 2025

Basieksp napisał(a)
U nas raz, na szczęście taki dalszy sąsiad miał frajdę przechodząc obok nas, jak jego mały piesek użerał na naszą jeszcze wtedy szczeniakowatą Azę. Byłam za tujami i wyraźnie słyszałam "bierz go", zanim się wychyliłam już go nie było. Ale psy mają dobrą pamięć. Aza urosła, jego pies mały, efekt taki, że teraz jak obok nas przechodzi prowadzi psa na smyczy, w końcu, albo bierze go na ręce i po co to było, to szczucie? Może, nie mam racji, ale pies na spacerze powinien nie zwracać uwagi na psy za ogrodzeniem, one są u siebie i pilnują, ale pies na spacerze powinien być spokojny a nie użerający przy każdym płocie. Tak staramy się prowadzić Azę na spacerze, z racji, że jest duża, na naszej wiosce zawsze w kagańcu, jedynie w lesie bez ale zawsze na smyczy. Po posesji biega swobodnie, ale w nocy i jak nas nie ma w domu zawsze jest zamykana. Sama się wkurzam jak na coś za długo szczeka, sprawdzam na co szczeka i przywołuję ją do domu, przynajmniej staramy się tego pilnować.

Moje psy na spacerach nie zaczepiaja psow za ogrodzeniem ani przechodzacych psow. Wicio w nie zwracaniu uwagi na inne psy jest mistrzem i nauczyl Karolinda. Ale jak sa u siebie szaleja.

Nie rozumiem takich bezmozgow szczujacych na inne zwierze. Bohater.
anpi 21:18, 06 mar 2025

Magarku, udało Ci się wykonać dzisiejszy plan ogrodowy? Jak udało Ci się policzyć te potrzebne godziny pracy w ogrodzie? Robisz zapiski? Ja nie umiem trzymać się planu i znowu robiłam wszystkiego po trochu!
Margo2 22:21, 06 mar 2025

Na pewno jej się udało, a teraz padła i nie ma siły pisać
Ja nadal siedzę w domu. Jutro kontrolne badanie i może w sobotę wyskoczę choć na chwile
Magara 23:27, 06 mar 2025

Oooo, widzę, że sąsiad "meloman" to powszechne zjawisko
Małżonek mój też ma plan. Że jak ktoś będzie grał, to on też zagra Niestety nie jest taki wysublimowany jak Wy Ma "ciężkie" ucho Więc o ile uraczy sąsiadów (oraz mnie) Sabatonem albo Motorhead - będę przeszczęśliwa Póki co tonuję zapędy Małżonka do ewentualnego odwetu za radyjka - zobaczymy jak się będzie sytuacja rozwijać z nośnikami muzy. Osobiście jestem zwolennikiem łagodzenia, a nie zaostrzania konfliktów.

Odnośnie psów - już pisałam, że psów nie winię przecież Pies to pies Jak ma durnego opiekuna to nie jego wina Ludzie przestają myśleć i tyle. Jak mieszkaliśmy na stałe w Wielkim Mieście na porządku dziennym były sytuacje kiedy ludzie idąc do pracy zostawiali psy na balkonach/tarasach. Żeby pieskom nie było nudno...
Te ujadające psy były swoją drogą powodem, dla którego zaczęłam szukać działki poza miastem
Miskantowo 23:42, 06 mar 2025

Oj, ja nienawidzę konfliktów.
Tamten sąsiad to była wybitna jednostka.
W dodatku taka bezczelna i wygadana w taki najgorszy z możliwych, cwaniacki sposób.
Łagodne metody nic nie dawały bo on „ma prawo sobie w swoim mieszkaniu tego słuchać, na cały regulator bo nie ma ciszy nocnej”
O moim prawie abym tego nie słyszała nie mial nic do powiedzenia.

Magara 23:47, 06 mar 2025

Plan ogrodowy na dziś - prawie wykonany
W 100 procentach w temacie braku obiadu, braku treningu na bieżni i piciu kawy w locie Oraz cięcia róż - tu mi trochę zeszło bo ręka drży

Wysprzątane wstępnie mam 4 rabaty - jest nieźle
Zrobiłabym więcej, gdybym nie przetraciła czasu na gapienie się na żurawie, które dziś takie miłosne harce wyprawiały, że żal było nie podglądać amorów
Poza żurawiami sporo czasu mi zajęło zastanowienie się czy Małżonka udusić czy się z nim rozwieść Jak tylko skończyłam sprzątanie rabat pod drzewami postanowił ciąć tam suchelce sosen... Eh...
Sprzątałam dwa razy... Małżonek żyje, śpi. Może do rana mi wściekłość przejdzie. Albo nie

Jutro planuję ciąg dalszy porządków Terminarz rozpisany mam do poniedziałku
Opieram się na doświadczeniach z lat ubiegłych - w temacie czasu, który muszę każdej rabacie poświęcić

O dziwo - nie jestem zmęczona po dniu dzisiejszym. Ciut odczuwam dotlenienie Trochę szok. Rok temu po takim pierwszym intensywnym, parogodzinnym ruchu w ogrodzie - umierałam. Czyżby bieżnia była skuteczna??? Mam formę?
Miskantowo 23:55, 06 mar 2025

Sąsiad w ogóle potrafi być poważnym problemem.
Meloman to wcale nie jest najgorsza opcja.

Moja przyjaciółka, na początku lat 90. poprzedniego stulecia, wybudowała sobie domek, bliźniaczy.
Mała dzialka bo 500m2, dom duży, plot bliziutko.
Za płotem ogród sąsiada.
Podejrzewam, że żadna z Was takiego ogrodu nie widziała.
Działka ze starym domem, mająca jakieś 1000m2, kompletnie zawalona starymi, metalowymi łózkami szpitalnymi.
Przy tych łózkach te stojaki na kroplowki. Jakby tego było mało, na te metalowe czesci byly ponabijane glowy takich paskudnych, starych, brudnych lalek. Sąsiad ptaków nie lubił bo mu (cytat) „w ogrodzie paskudzą”.

Tak wiec tego…
mirkaka 06:19, 07 mar 2025

Magara napisał(a)
Prognozy mówią, że od jutra do poniedziałku ma być wiosna, taka prawdziwa z temperaturami ok. 15 i słońcem
A później znowu zimnica
Wierząc, że prognozy się sprawdzą mam plan na najbliższych pięć dni - zapominam o bieżni, zapominam o obiadkach, zapominam o wszystkich innych obowiązkach, które mam, kawę piję w locie, to co mam do zrobienia nieogrodowego - zrobię po zachodzie słońca i w nocy, mogę się nie wyspać przez te kilka dni
Moje tabelki mówią, że potrzebuję 30 godzin na pierwsze, wstępne, wiosenne porządki na rabatach Mam nadzieję zdążyć Niby to nie wyścig, ale już wiem, że jak się "czegoś" w ogrodzie nie zrobi w "odpowiednim" czasie to później trzeba to odpokutować i włożyć w tą samą pracę dużo więcej sił i środków

Jutro zaczynam od cięcia róż

No ja już zaczęłam wczoraj, było cudownie ciepło, zaczęłam ciąć róże
Oby już mrozy nie wróciły. U mnie można były już w styczniu pracować w ogrodzie, więc sporo mame już ogarnięte, ale widzę po sobie że najlepiej zacząć cięcia bylin już jesienią, mnie to bardzo pomaga, nie mam wiosennego stresu że z czymś nie zdążę.
Szczekanie psa rozumiem, i tak jak Ty cierpię jeśli szczeka godzinami Miałam za płotem kojec dla wilczura, przez 10 lat ujadał godzinami, żal mi go było strasznie, a jego ujadanie wzbudzało gniew na sąsiadów. W końcu biedak zdechł, i jest spokój.
Sosenek żal, trzeba mieć nadzieję że zostanie tylko łąka a nie osiedle domów.
Ja budując dom 20 kilka lat temu, miałam za płotek krowy i konie, teraz mam tramwaj, osiedle bloków i szeregowców, a za kilka lat trasę 4 pasmową, muszę się z tym pogodzić, bo się nie przeprowadzę

Poza żurawiami sporo czasu mi zajęło zastanowienie się czy Małżonka udusić czy się z nim rozwieść Jak tylko skończyłam sprzątanie rabat pod drzewami postanowił ciąć tam suchelce sosen... Eh...
Sprzątałam dwa razy... Małżonek żyje, śpi. Może do rana mi wściekłość przejdzie. Albo nie

Wybrał to miejsce bo było wysprzątane i miał wygodnie na swoją działalność