Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 20:05, 01 paź 2019

malgol napisał(a)

Oj, z takiego powodu to bym chciała żeby mnie głowa bolała

UrsaMaior napisał(a)

No Ty chyba tych moreli nie jadłaś!;D

Jadłaś .
mrokasia 20:10, 01 paź 2019

Kasya napisał(a)
Nie wiem czy bym tego basenu nie umieściła tutaj...

Żeby był bardziej z boku a widok z tarasu na ogrod
Pod ściana budynku leżaczki itp

Kasiu, miejsce na basen jest nie do ruszenia . Tam gdzie proponujesz po południu morela sąsiadki rzuca cień.
Zamierzam ukryć basen w roślinach, otoczyć go rabatą. Czy mi się uda? Zobaczymy .

Pszczelarnia napisał(a)
Mrokasiu, a linii prostych niechcesz? Jak w ogrodzie Myszorka?

Ewo, ja z frakcji falistej . A ogrodu Myszorka nie znam, zaraz sobie zajrzę .
mrokasia 20:18, 01 paź 2019

Dziś po południu wytyczyliśmy rabaty . Linia jednej z rabat środkowych jeszcze się zmieni, bo alejka trawnikowa wyszła za szeroka a rabata za wąska .
No i posadziliśmy klona ginnala i 3 cisy. Kończyliśmy przy latarce więc fot nie ma. EM widząc efekt chyba się uspokoił, że jednak tak straaaasznie dużo tych roślin się na tych rabatach nie zmieści .

Aha, klona Sango Kaku posadzić teraz w docelowym miejscu na środkowej i owinąć w grudniu czy zadołować gdzieś przy żywopłocie i też owinąć???
galgAsia 20:38, 01 paź 2019

Ja się nie znam, więc powiem tak : ja bym sadziła teraz na docelowe, przez zimę się pięknie ukorzeni, a na wiosnę ruszy z listkami . Ale Ty masz fajnie...
tulucy 22:08, 01 paź 2019

Od zachodniej strony się zmieni?

Ja bez latarki dziś poszłam dlatego wcześniej musiałam skończyć
mrokasia 22:19, 01 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Ja się nie znam, więc powiem tak : ja bym sadziła teraz na docelowe, przez zimę się pięknie ukorzeni, a na wiosnę ruszy z listkami . Ale Ty masz fajnie...

No właśnie mam straszną ochotę go posadzić w docelowym miejscu. Tylko boję się czy na tej pustce przeżyje.
Mam fajnie, to prawda .
mrokasia 22:22, 01 paź 2019

tulucy napisał(a)
Od zachodniej strony się zmieni?

Ja bez latarki dziś poszłam dlatego wcześniej musiałam skończyć

Od wschodniej . Chodzi o alejkę pomiędzy domkiem ogrodnika i warzywnikiem a rabatą przybasenowa. Na planie jest ok tylko w realu za szeroka ta alejka wyszła .
EM latarkę miał pod ręką, taki przygotowany był .
TAR 22:25, 01 paź 2019

ja tez bym klona sadzila na docelowym miejscu, mniej dostanie niz wiosenne sadzenie, ładnie sie juz ukorzeni. a skoro i tak owijasz to nie powinno mu nic byc, u mnie na pustce przezyl wrazliwiec, judaszowiec Ruby falls. nie dosc ze pusto bylo to okropne wiatry a pierwsza zima sroga. w najwieksze mrozy okrylam go juta, worki jutowe sa swietne do okrywania. u nas kupuje z beli na metry. musze tez swoje klony w tym roku opatulic
Magara 22:40, 01 paź 2019

mrokasia napisał(a)

Dokładnie o wzrost chodzi, 10-15m to dla mnie wystarczająco . Choć muszę przyznać, że wg mnie ładniejszy pokrój mają te zwykłe, są bardziej ażurowe i zwiewne, takie romantyczne .

no to dobrze mi dzwoniło, że doorenbosy niższe rosną niż te pospolite
chyba też pójdę w tym kierunku, bo powoli dostrzegam, że to wszystko co się sadzi straaasznie szybko rośnie i trzeba zacząć myśleć przyszłościowo, nie oglądając się na Małżonka, który permanentnie twierdzi, że "rośnie wolno i on nie dożyje" aż urośnie/zakwitnie/będzie duże
Kasia, będziesz te doorenbosy kupować stacjonarnie czy masz już w necie wypatrzone? jeżeli ta druga opcja to uśmiecham się o namiar
inka74 07:11, 02 paź 2019

Ciekawa jestem tych realnie wytyczonych rabat. Ja się w sumie nie dziwię twojemu eMowi, że najpierw takim przerażeniem reagował. Ale on przynajmniej jest reformowalny, mój nie jest