Kaśka, no co tu dużo gadać, przerobiłam u siebie sama wiesz jakich buraków. Jedyna rada to obsadzić się i zasłonić maksymalnie. A może będziesz miała szczęście i sąsiedzi okażą się okay.
U mnie buduje developer, więc nie mam kontaktu z przyszłymi sąsiadami. Współczuję wzajemnie.
No właśnie, u Ciebie też się przecież zbudowali blisko Ciebie, z oknami i tarasem na Twój taras. U mnie chyba będzie to podobnie wyglądało .
Nie mamy wyjścia, trzeba wytrzymać i w miarę możliwości zadbać o komfort w trakcie budowy i potem.
Na razie myślę nad krzewami, które mogłabym posadzić przed tujami na rabacie przy domku ogrodnika - na tej rabacie gdzie chcę posadzić magnolię. Tuje są wąziutkie a za nimi najprawdopodobniej będzie taras sąsiadów. Więc chciałabym wzmocnić tę przesłonę. Potrzebuję czegoś co szybko osiągnie 2-3m, da sobie radę w półcieniu, będzie szybko startować wiosną i będzie stanowiło dobre tło dla limek i magnolii. Mam do dyspozycji dwa derenie Sibirica Variegata - chyba byłyby dobre? Przychodzi Wam coś jeszcze do głowy?
No, to sezon 2020 mogę uznać za rozpoczęty . Wczoraj przyjechał dereń - pierwszy zakup ogrodowy a dziś w przelocie wycięłam pierwsze kilka traw .
Zostało mi jakieś 10 razy tyle do wycięcia...
Zdążysz z pewnością. W najnowszym numerze Gardener's World jest artykuł o pracach porządkowych w ogrodzie w okresie wielkanocnym. Na liście prac jest to samo, co robimy teraz.
Był taki odcinek Mai, w którym pokazywali działkę z naturalistycznymi nasadzeniami. Nawet staw tam mieli. Wydawało się, że jest położona gdzieś w głuszy. Pod koniec odcinka pokazano, że ten ogród jest oazą otoczona przez bloki. Nasadzenia cudownie to maskowały. Tam wzdłuż linii ogrodzenia usypano wały, na których posadzono drzewa.
Dziewczyny dobrze sugerują, że da radę zrobić nasadzeniami wrażenie intymności.
No masz babo placek!
Pole bitwy dookoła.
Rzecz nieuchronna, choć mnie osobiście najbardziej wkurza, że dom, który się buduje na moim widoku jest po prostu brzydki...