Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 08:10, 27 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdążysz z pewnością. W najnowszym numerze Gardener's World jest artykuł o pracach porządkowych w ogrodzie w okresie wielkanocnym. Na liście prac jest to samo, co robimy teraz.

Był taki odcinek Mai, w którym pokazywali działkę z naturalistycznymi nasadzeniami. Nawet staw tam mieli. Wydawało się, że jest położona gdzieś w głuszy. Pod koniec odcinka pokazano, że ten ogród jest oazą otoczona przez bloki. Nasadzenia cudownie to maskowały. Tam wzdłuż linii ogrodzenia usypano wały, na których posadzono drzewa.

Dziewczyny dobrze sugerują, że da radę zrobić nasadzeniami wrażenie intymności.

Mam nadzieję, że zdążę, ostatecznie to dopiero koniec lutego . Na weekend szykuję się do cięcia miskantów i rozplenic.

Muszę odszukać i obejrzeć ten odcinek Mai, może coś mnie natchnie .
mrokasia 08:13, 27 lut 2020

Johanka77 napisał(a)
No masz babo placek!
Pole bitwy dookoła.
Rzecz nieuchronna, choć mnie osobiście najbardziej wkurza, że dom, który się buduje na moim widoku jest po prostu brzydki...

Ano pole bitwy.
Mówisz, że u Ciebie brzydactwo się buduje? Współczuję! Ciekawe jakie będzie to co mi rośnie za płotem...

Johanka77 napisał(a)

O jak fajnie! Już zaczęłaś

Zaczęłam .
mrokasia 08:17, 27 lut 2020

April napisał(a)
U mnie spadł pierwszy śnieg tej zimy Wszelkie prace wstrzymane Może i dobrze bo jakaś niemoc mnie dopadła.

Zapomniałabym, dla poprawienia nastroju kupiłam wczoraj w O. martagony i lilie candidum oraz pająkowatego liliowca

U mnie spadł trzeci. Wczoraj wieczorem. Dziś rano prawie śladu nie ma. A ja zdążyłam wczoraj wyciąć trzcinniki - miałaś rację, już ruszyły.

Ja też się wybieram do O. Po panele na siatkę za karaganą. Niespodziewany wydatek . Kwiatki muszą poczekać.

EDIT: Aktualizacja - śnieg pada wielkimi płatami, jest szaro i ciemno...
galgAsia 08:48, 27 lut 2020

Czytam i czytam na bieżąco, ale nic mądrego doradzić nie umiem .
Jestem ciekawa paneli, bo ja też muszę kilka kupić.
Śniegu u mnie nie było, zrobiło się tylko zimniej - ale bez mrozu. Szaro, buro, ponuro, łeb pęka... Buziaki
antracyt 08:53, 27 lut 2020

Gdybym na ferie w góry nie pojechała, to zapomniałabym co to śnieg
mrokasia 09:07, 27 lut 2020

Nie oszukuję nic a nic:
TAR 09:08, 27 lut 2020

wyszłam z psami na spacer bylo bialo, jak wracałm po śniegu. tyle zimy tej zimy.

A ja powaznie sie zastanawiam czy by zamiast tujek nie zalozyć plotu lamelowego. Po dzisiejszym poranku mam tak dosc sasiadow ze chyba wole szczelne. Przed oknami salonu zrobie zaslone ze swierkow. Nie bede musiała przesadzac roslin i szarpac sie z wsadzaniem.
galgAsia 09:16, 27 lut 2020

TAR napisał(a)
wyszłam z psami na spacer bylo bialo, jak wracałm po śniegu. tyle zimy tej zimy.

A ja powaznie sie zastanawiam czy by zamiast tujek nie zalozyć plotu lamelowego. Po dzisiejszym poranku mam tak dosc sasiadow ze chyba wole szczelne. Przed oknami salonu zrobie zaslone ze swierkow. Nie bede musiała przesadzac roslin i szarpac sie z wsadzaniem.
O matko, aż tak?!?
sarenka 09:20, 27 lut 2020

TAR napisał(a)

No właśnie ja chciałam się odgrodzić panelami,a sąsiedzi nie zgadzają się żebym je zamontowała bo to ich ogrodzenie :/ więc posadzę tuje,a te Pissardi i hortensje też jakos tam wpasuje
TAR 09:25, 27 lut 2020

sarenka napisał(a)

No właśnie ja chciałam się odgrodzić panelami,a sąsiedzi nie zgadzają się żebym je zamontowała bo to ich ogrodzenie :/ więc posadzę tuje,a te Pissardi i hortensje też jakos tam wpasuje

to nie ma znaczenia, ze ich ogrodzenie, jesli jest zbudowane w granicy dzialki czyli fifty fifty na czesci twojej i ich, pytali Ciebie o zgode na montaż w granicy dzialki? Jesli jest tylko po ich stronie maja prawo sie nie zgodzic. ale wtedy mozesz na swoim kawalku ziemi zamontowac plot na kotwach nie dotykajac ich plotu.