Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 16:09, 26 lip 2019

sarenka napisał(a)
Zainspirowana zdjęciami mam takie pytanie- czy chodnik zdobiony z płyt plus pomiędzy kamyki tak jak u Ciebie Kasiu, to dobry pomysł? Kostki nie mamy i nie wiem kiedy mieć będziemy. Poradzicie jakieś rozwiązana na chodnik pod domem ( pod oknem kuchennym i salonowym).
Czy chwasty nie przerastają?
A może jednak kostka lepszym pomysłem?

Myślisz o tymczasowym rozwiązaniu czy czymś bardziej trwałym? Bo w obu wersjach wg mnie to dobry pomysł. Ale - już kiedyś o tym pisałam - żwirowa powierzchnia nie jest dla pedantów, którzy mają mało czasu . I nie chodzi tu o chwasty tylko o drobne liście, patyczki, kawałeczki kory itp. Kostkę zamieciesz i z głowy, żwirku tak nie wysprzątasz chyba, że zabawisz się w kopciuszka .
Chwasty sieją się tam, gdzie między kamieniami jest ziemia - u mnie przy brzegach rabat, tam gdzie przy sadzeniu wysypało mi się trochę ziemi na kamienie. Dlatego jeśli to ma być rozwiązanie solidne tak jak u mnie na podjeździe, musisz pod spodem dać podbudowę z gruzu, piasku i grubszego żwiru. W przypadku rozwiązania przeznaczonego tylko do ruchu pieszych możesz wybrać trochę ziemi, położyć czarną matę, na to płyty i kamyczki - ja mam tak pod kuchennym oknem. To znaczy mam tam sam żwir na macie a teraz dojdą płyty.
sarenka 16:42, 26 lip 2019

Kasiu, myślę o czymś trwałym.zastanawuam się też co jest bardziej kosztowne, więm, że zależy jaka kostkę się wybierze to cena może być rozna. Nie wiem co lepsze
Anda 17:34, 26 lip 2019

Mnie również bardzo się podoba Brawa dla Was
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 20:28, 26 lip 2019

Bardzo ładnie Wam wyszło
Kasia_CS 21:38, 26 lip 2019

nooo, napracowaliscie sie!! a tak w ogole, to rzadko mozemy z tej perspektywy front ogladac Super!
Gruszka_na_w... 22:15, 26 lip 2019

Bardzo zgrabnie wpasowaliście te płyty. Wejście nabrało nowoczesnego charakteru. Z grabami będzie dobrze współgrać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 22:40, 26 lip 2019

No pięknie! Brawo!
Magara 00:44, 27 lip 2019

Kasia, melduję z 561 ale staram się być na bieżąco
te płyty super wyglądają, to są zwykłe chodnikowe czy jakieś bardziej wypaśne?
dobrze kojarzę, że macie też płyty na innej ścieżce? pod oknem? na cienistej? to te same? (sorry jak mi się cosik pomyliło )
mrokasia 12:42, 27 lip 2019

Dziewczyny, wszystkim bardzo dziękuję za pochwały .
Dziś udało nam się skończyć ścieżkę do samego domu. Mój eM jest wielki!
Tam i z powrotem:

Teraz czas na placyk pod kuchennym oknem .
mrokasia 12:45, 27 lip 2019

Magara napisał(a)
Kasia, melduję z 561 ale staram się być na bieżąco
te płyty super wyglądają, to są zwykłe chodnikowe czy jakieś bardziej wypaśne?
dobrze kojarzę, że macie też płyty na innej ścieżce? pod oknem? na cienistej? to te same? (sorry jak mi się cosik pomyliło )

To zwykłe szare płyty chodnikowe.
Dobrze kojarzysz, na cienistej mam też płyty. Tamte są podobne tylko stare, z odzysku. Raczej ich nie będę wymieniać .