Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Magara 21:12, 07 sie 2019

Kasia-Mrokasia,
nawet nie wiesz z jak wielką satysfakcją powiadomiłam mojego małżonka, że są na świecie mężczyźni, którzy SAMI wpadli na pomysł posadzenia borówek no i mój małżonek dziś mnie pyta czy Twój małżonek w wojsku był? bo jak był to kopanie tych dołów ponoć będzie dla niego wspomnieniem najpiękniejszego okresu w życiu a jak nie był - no to się dowie co go ominęło ;D to tyle odnośnie męskiego spojrzenia na pewne kwestie z perspektywy czasu

ja w kwestiach ogrodowych mało doświadczona i ogarnięta ale czytam, że o skrzyniach pod warzywa myślisz na tej nowej działce - mam pierwszy rok, skrzyń sześć 140x100 (tak, tak, małżonek budował, mówi, że w porównaniu z tym dołem pod borówki to pikuś), też się bałam, że mnie to sianie przerośnie, totalnie nie wierzyłam, że z takiego małego czegoś rozmiaru niedopitego kleszcza wyrośnie jakaś roślina, ale jestem mega zadowolona
sianie podstawowych roślin typu koper, ogórki, pietruszka, fasola to pięć minut roboty, wsadzanie rozsad - tyleż samo czasu zajmuje, a satysfakcja jest ogromna, wszystko pachnie i smakuje inaczej niż sklepowe, no i wiesz co na talerz kładziesz
Dziewczyny słusznie prawią, że z czasem się ogarnie co lepiej a co gorzej rośnie i ile czego trzeba, nawet ja już po raptem połowie sezonu wiem, że kalafior to jednak będzie ze sklepu ale fasolka szparagowa w przyszłym sezonie zajmie więcej miejsca zimę masz na myślenie, ale serio mówię, że warto

no to się rozpisałam - jak na klasowego klauna przystało Kasia_CS -
Johanka77 21:17, 07 sie 2019

mrokasia napisał(a)
Parę widoczków z dziś:

Ależ prześlicznie!
tulucy 21:23, 07 sie 2019

Te panele robią świetną robotę - to była bardzo dobra decyzja
Brzozowadzie... 21:44, 07 sie 2019

No właśnie my tu gadu gadu, a te zdjęcia piękne!! Aż żal, że musisz naruszyć tą cienistą, ale uznam ten ból, u mnie przy wyciąganiu betonowych słupów rabatę z sesleriami dosłownie całą podniosło w górę.
To może ja mam jakieś kiepskie odmiany tej jagody kamczackiej? (Anulka, łączę się w bólu). Czy możecie podać odmiany tych słodkich? Chętnie wymienię, bo mnie te moje krzaczory wkurzają
tulucy 21:56, 07 sie 2019

Moja to nn - wzięłam taką, jaka była. Tylko kazali wziąć dwie. Bo inaczej ponoć nie owocuje
TAR 22:25, 07 sie 2019

ja mam 1 Czelabinke (słodko-kwasna zapylajaca odm. "rosyjskie" dostałam jako gratis), 3 x Wojtek (słodziutka), 1 Zojkę (słodka, zapylacz Wojtka), Ruben i chyba Rebeka. Wszystkie poza Czelabinka sa słodkie. Sa tak dobrane ze zapylaja sie wzajemnie.
Brzozowadzie... 11:54, 08 sie 2019

TAR napisał(a)
ja mam 1 Czelabinke (słodko-kwasna zapylajaca odm. "rosyjskie" dostałam jako gratis), 3 x Wojtek (słodziutka), 1 Zojkę (słodka, zapylacz Wojtka), Ruben i chyba Rebeka. Wszystkie poza Czelabinka sa słodkie. Sa tak dobrane ze zapylaja sie wzajemnie.

No właśnie ja kojarzę, że między innymi mam Wojtka, ale moje wszystkie są baaardzo kwaśne. może to kwestia stanowiska? Ciekawe. Chyba rzeczywiście te wywalę i wsadzę jeszcze raz w inne miejsce. dzięki.
mrokasia 12:09, 08 sie 2019

anna_t napisał(a)
Kasia ja już po pierwszym roku skrzyni wiedziałam że lepiej siać co 2 tyg, naprawdę dojdziesz i Ty do wprawy. Tylko czy Ci się naprawdę chce? Ja więcej niż skrzynia bym nie ogarnęła

No wiem, wiem, ze to przecież do ogarnięcia jest, w końcu to nie rocket-science .
Masz tylko 1 skrzynię? Jak dużą? Co w niej masz?
Ja myślałam też o 1-2 na próbę.
TAR 12:11, 08 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

No właśnie ja kojarzę, że między innymi mam Wojtka, ale moje wszystkie są baaardzo kwaśne. może to kwestia stanowiska? Ciekawe. Chyba rzeczywiście te wywalę i wsadzę jeszcze raz w inne miejsce. dzięki.

osobiscie po obserwacjach mam wrazenie ze one lubia jak clematisy, nozki w cieniu, góra w słońcu i na pewno mokro ale nie bagniscie. nie
TAR 12:14, 08 sie 2019

mrokasia napisał(a)

No wiem, wiem, ze to przecież do ogarnięcia jest, w końcu to nie rocket-science .
Masz tylko 1 skrzynię? Jak dużą? Co w niej masz?
Ja myślałam też o 1-2 na próbę.

u mnie 4 skrzynie takie ok. 180x220. do niedawna brakowało miejsca ale ograniczyłam truskawki i jedna skrzynke bede mogla wykorzystac na dodatkowe buraki i ogorki. my buraki jemy hurtowo. pyszne sa takie zgrilowane, mlode buraczki z łodyżkami.