Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

TAR 09:00, 30 wrz 2024

Podobna ilosc roznych grzybkow poza podgrzybkami zebralam na ogrodzie (głownie kozlaki i kilka prawdziwkow) plus drugie tyle samych maslakow, te juz przerobione na sosik. Kanie jak parasole tez rosna i oddaje je sasiadce. Rzadko jadam grzyby, chyba ze w sosie lub zapiekance. Do bigosu dodaje tylko dla smaku.
mrokasia 09:11, 30 wrz 2024

My w zasadzie nie zbieramy ale kilkanaście maślaczków eM przyniósł ze spaceru z psami, akurat na sosik do polędwiczek wieprzowych . A potem przyniósł jeszcze kilka prawdziwków i podgrzybków .
TAR 11:06, 30 wrz 2024

Sosik z maslakow jest przepyszny. Mialam okazje ostatnio skosztowac sosu z opieniek, tez rewelacja
Gruszka_na_w... 13:38, 30 wrz 2024

Ależ zapachniało grzybami. Wcale Ci się nie dziwię, że wolisz łazić po lesie zamiast dłubać w ogrodzie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 18:45, 30 wrz 2024

Też lubię te spacery po lesie w poszukiwaniu grzybków no uwielbiam, na razie pod brzozą kozaki się pojawiły, więc zbieram
Agatorek 22:02, 30 wrz 2024

antracyt napisał(a)

Przejadacie potem te hurtowe ilości(oczywiście jak się je uda zebrać)?
)

Nie wiem, jak dziewczyny, ale ja bardzo lubię grzyby . Mogę jeść w każdej ilości.
Do sosu, do zupy, smażone solo, z jajecznicą itp. .
Nadwyżki są suszone lub obgotowywane i mrożone.
TAR 22:47, 30 wrz 2024

Jesli zbieram to tylko tyle ile jestem w stanie zuzyc przez jesien i zime. No chyba ze ktos jeszcze chce to oddaje.
Magara 23:30, 30 wrz 2024

Dziewczyny, zbiorczo odpowiadam
Zbiory dziękują, Borowa Ciotka się spisała Pewnie dlatego, że za każdym razem z lasu razem z grzybami przynosimy śmieci, wory śmieci... Nie potrafię pojąć tego, że ktoś idzie do lasu z pełną puszką i zostawia pustą

Hurtowe ilości przynoszonych grzybów przejadamy, ale pewnie tylko dlatego, że ja mam selekcje de luxe Każdy kawałek grzyba gdzie są ślady drążenia robaka (czyli tam gdzie zostawił odchody) idzie precz. Przy takiej selekcji z 10 kilogramów zebranych grzybów do suszenia nadaje się może 1 kg. Od kiedy dowiedziałam się od miejscowych (którzy od lat zajmują się dostarczaniem grzybów do skupu) jak wygląda proceder skupu i co się do skupu oddaje (również w postaci już ususzonej) nie odważyłam się zjeść w żadnej knajpie potrawy z grzybami innymi niż pieczarki

Maślaków nie zbieram Przy ich zbiorze nie ma elementu sportowej rywalizacji - one rosną połaciami i na tony - dla mnie żaden fun, a do tego roboty masa przy skórowaniu Ale podobno smaczne są

Dziś pozbyłam się ostatnich pięciu doniczek z tarasu, zrobiłam kilka tetrisów i w nagrodę znów skoczyłam do lasu
Bee 09:06, 01 paź 2024

Piękne grzyby.

Maga co jest nie tak z robakami? Trujące, niezdrowe?

Zawsze uważałam, że jak robak wyjdzie przy suszeniu to jest O.K. Też nie zbieram robaczywych ale trochę mnie przestraszyłaś przy gotowych potrawach.
Bee 09:09, 01 paź 2024

A co robicie z koźlarzami?

W sosie są takie rozmemłane a suszone pachną mokrym psem dla mnie bo inni czują tylko zapach grzybów

Mam je na działce i nie wiem jak zagospodarować.