Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Pokaż wątki Pokaż posty

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Joku 22:31, 06 cze 2023

Piękne piwonie, bujne. Mają chyba sporo miejsca dla siebie. Pamiętam że w początkach mojego ogrodowania na poważnie w latach 90- tych zazwyczaj pojawiały się deszcze w początku kwitnienia piwonii. Po kilku godzinach deszczu wszystkie kwiaty leżały na ziemi, cały ich urok pryskał.
Mgduska 22:38, 06 cze 2023

Vito, zajrzyj do mnie - myślałam o Tobie, robiąc zdjęcie dzikorosnącym storczykom Jestem ciekawa, czy znasz buławniki
vita 22:41, 06 cze 2023

mirkaka napisał(a)

Ha ha , co Ty wiesz o suszy?

Ha ha, może mniej od Ciebie . Nie powinnam narzekać, wprawdzie w warzywniku gleba jak gruz, ale więdną mi głównie rośliny w doniczkach. Tak się przyjemnie dzisiaj chmurzyło, na Roztoczu popadało
Gosialuk 22:55, 06 cze 2023

Piękne piwonie prezentujesz. Ta Lemon została zapamiętana i jak będzie okazja to pewnie trafi do mojego ogrodu.
Vito oglądałam ostatnio twój sielski ogródek i bardzo zainteresował mnie temat pozyskania lilii martagon z siewu. Czy dalej zbierasz ich nasiona? Głupio mi trochę, ale zapytam. Czy zechciałabyś wysłać mi ich trochę?
vita 22:57, 06 cze 2023

Joku napisał(a)
Piękne piwonie, bujne. Mają chyba sporo miejsca dla siebie. Pamiętam że w początkach mojego ogrodowania na poważnie w latach 90- tych zazwyczaj pojawiały się deszcze w początku kwitnienia piwonii. Po kilku godzinach deszczu wszystkie kwiaty leżały na ziemi, cały ich urok pryskał.

Dlatego, chociaż brakuje deszczu, to cieszę się, że póki co jest czas dla piwonii. Przez wiele lat jak kwitły piwonie to zwykle deszcze kładły kwiaty, bez względu na to, czy pojedyncze czy pełne.
Muszelka 23:04, 06 cze 2023

Musiałam zacytować. PRZEPIĘKNE!

Fotki też piękne, jak kartki imieninowe
vita 23:12, 06 cze 2023

Gosialuk napisał(a)
Piękne piwonie prezentujesz. Ta Lemon została zapamiętana i jak będzie okazja to pewnie trafi do mojego ogrodu.
Vito oglądałam ostatnio twój sielski ogródek i bardzo zainteresował mnie temat pozyskania lilii martagon z siewu. Czy dalej zbierasz ich nasiona? Głupio mi trochę, ale zapytam. Czy zechciałabyś wysłać mi ich trochę?

Lemon jest wyjątkowa, warto ją posadzić w ogrodzie. Nasiona martagonów, oczywiście, chętnie Ci podeślę. Każdego roku mam ich mnóstwo, część wysiewam, ale większość ląduje na kompostowniku.
Podaj mi proszę adres na PW, jak nie zapiszę w notesie, to mi umknie
Patrycja_KG_Lu 23:26, 06 cze 2023

vita napisał(a)

Czyli na poważnie ten kurnik Chętnie pobuszuję u Ciebie, jak tylko pokażesz coś z warzywnika.
Piszę się na nasiona pomidorów, a może chcesz sadzonkę cukinii na kwiaty? Tej, co to puszcza pięciometrowe pędy i rodzi podobne wielkością owoce? Została mi jedna i nie wiem gdzie by ewentualnie ją wcisnąć. Mogę podrzucić w jakieś neutralne miejsce, w jakich rejonach L. bywasz najczęściej? Ale to już na priw

W sezonie może się coś uda pokazać. Mam truskawki Senga Sengana, Alba, Lwie serce, Bogota, więc jakbyś chciała jesienią to będą sadzonki. Wysiałam marchew kolorową mix, z tej fioletowej chciałbym zebrać nasiona, ale to kawał czasu jeszcze. Pomidorowe odmiany opisywałam już na wątku. Cukinie wysiałam Nero di Milano i Bianca di Trieste. Zobaczymy jak in w sezonie wyjdzie. Chętnie przygarnę na próbę taką sadzonkę cukinii. Częściej bywam na Czechowie oraz w okolicach Olimpu, lecz mogę podjechać gdzie indziej lub wysłać męża.

Edit: Za rok chciałbym stworzyć rabatę z piwoniami. Z czym je łączysz? Jakie masz na nie pomysły?
vita 23:36, 06 cze 2023

Muszelka napisał(a)
Musiałam zacytować. PRZEPIĘKNE!

Fotki też piękne, jak kartki imieninowe

Miałam kiedyś taki pomysł na kartki imieninowe Dzięki
vita 00:03, 07 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

W sezonie może się coś uda pokazać. Mam truskawki Senga Sengana, Alba, Lwie serce, Bogota, więc jakbyś chciała jesienią to będą sadzonki. Wysiałam marchew kolorową mix, z tej fioletowej chciałbym zebrać nasiona, ale to kawał czasu jeszcze. Pomidorowe odmiany opisywałam już na wątku. Cukinie wysiałam Nero di Milano i Bianca di Trieste. Zobaczymy jak in w sezonie wyjdzie. Chętnie przygarnę na próbę taką sadzonkę cukinii. Częściej bywam na Czechowie oraz w okolicach Olimpu, lecz mogę podjechać gdzie indziej lub wysłać męża.

Edit: Za rok chciałbym stworzyć rabatę z piwoniami. Z czym je łączysz? Jakie masz na nie pomysły?

To się mijamy, to moje rejony Sadzonki mogę zostawić w sklepie ogrodniczym przy Biedronce na Choiny 1. Znają mnie tam, nie powinno być problemu Kiedy?
Trudne pytanie mi zadałaś, z czym łączę piwonie? Mam ich tyle, że trochę musiałam upchnąć. A to przy dzbanie, przy zegarze słonecznym, w rzędach przy warzywniku. One są tak wyraziste, że właściwie to, czym są podsadzone nie ma większego znaczenia. Krótko kwitną, potem są zieloną masą liści.