Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

antracyt 08:19, 21 mar 2025

Moja droga, ja widzę że Ty nie tylko ceramicznie uzdolniona jesteś Powiało latem i zapachem dojrzałych pomidorów z tego rysunku
TAR 09:13, 21 mar 2025

MartaCho napisał(a)

Magarku,
Raz, dwa, trzy marsz dziś do apteki po adrenalinę i niech sobie leży w lodówce! Nie ma żartów!
Ja też wiele lat nie miałam, choć też jestem na jad osy uczulona, ale wydawało mi się, że za drogo, że za krótki termin ważności, że metoda na unikanie kontaktu wystarczy. Jak mi pan od szkolenia pierwszej pomocy powiedział wprost, że trzeba być głupim, żeby nie mieć zastrzyku w domu, gdy jest się uczulonym, to wreszcie zakupiłam. W końcu on już nie jedno w pracy widział, to mnie przekonał dość skutecznie

I ponownie zapytam, macie badania ktore konkretnie owady i w jakim stopniu? Ja mam zrobione i głowny problem to osy i meszki. Posiadam tzw. zestaw ratunkowy, sama adrenalina to za malo.
MartaCho 09:34, 21 mar 2025

Nie mam badań, ale byłam użądlona przez osę i wiem bez badań jak na nią reaguję.
Ratownik medyczny radził mieć adrenalinę- chociaż do momentu przybycia pomocy, jeśli byłaby konieczna, to wystarczy.
Kordina 13:36, 21 mar 2025

antracyt napisał(a)
Moja droga, ja widzę że Ty nie tylko ceramicznie uzdolniona jesteś ...

O właśnie, chciałam to samo napisać, powodzenia Magarku w bogatych planach
Co do adrenaliny, jak najbardziej zasadne, jeśli ktoś uczulony. Mój syn ratował kiedyś kolegę, który pił z kartonika i połknął osę, użądlony w gardło, które zaczęło puchnąć i zamykać dopływ powietrza, także NIGDY nie pić z kartoników, gdzie nie widać co jest w środku.
Magara 23:40, 21 mar 2025

Marta/TAR - ja to z tych, którzy uważają się za nieśmiertelnych i jakoś nie za bardzo lubią wsłuchiwać się w siebie, robić badania i szukać punktów zapalnych Ale "owadzi" temat powinnam ogarnąć...

Ania-Makao - kot jest zawsze po niewłaściwej stronie drzwi Liczenie do trzech wymusza u Sfochowanej decyzję, po której stronie drzwi zostaje

Patrycja - bardzo mi dałaś do myślenia, dzięki W planie wkomponowałam niskie pomidory, karłowate, bo jakoś oczami wyobraźni widziałam szerokość ze śp. foliaka. Nie "widziałam" tam pomidorów wysokich w dwóch rzędach, wydawało mi się, że miejsca za mało i za mały przewiew będzie. Dziś Małżonek rozwalił foliakowy fundament, został tylko chodnik. Po wytyczeniu granic pod nową szklarnię wydaje mi się, że na spokojnie nie muszę się tam martwić o miejsce Koktajlówki małe pójdą w donice

Zuza, Bożena
- podziękowania dla moich wątpliwych zdolności Kolorowanie kółeczek to taka moja terapia na bezsenność jak za dużo myśli o problemach życiowych mnie dopada i spać nie pozwala Ale merytorycznie też byście się mogły o moim planie wypowiedzieć
Kordina 09:36, 22 mar 2025

Magara napisał(a)
...
Zuza, Bożena [/b]- podziękowania dla moich wątpliwych zdolności Kolorowanie kółeczek to taka moja terapia na bezsenność jak za dużo myśli o problemach życiowych mnie dopada i spać nie pozwala Ale merytorycznie też byście się mogły o moim planie wypowiedzieć

Wypowiadam się merytorycznie - świetny plan
Ja akurat zupełnie nie planowa, idę na żywioł albo może przedstawię się w lepszym świetle, jak powiem, że mam plan w głowie
vita 10:58, 22 mar 2025

Magara napisał(a)
Patrycja - bardzo mi dałaś do myślenia, dzięki W planie wkomponowałam niskie pomidory, karłowate, bo jakoś oczami wyobraźni widziałam szerokość ze śp. foliaka. Nie "widziałam" tam pomidorów wysokich w dwóch rzędach, wydawało mi się, że miejsca za mało i za mały przewiew będzie. Dziś Małżonek rozwalił foliakowy fundament, został tylko chodnik. Po wytyczeniu granic pod nową szklarnię wydaje mi się, że na spokojnie nie muszę się tam martwić o miejsce Koktajlówki małe pójdą w donice

Ja też ciągle mam obawy przed rozmieszczeniem w szklarni dwóch rzędów wysokich pomidorów po obu stronach. Chyba posadzę wysokie i niskie (jak na Twoim planie, z paprykami). Pomidory w donicach fajny pomysł, ale wymagający większego nakładu pracy. W zeszłym roku pokusiłam się o posadzenie w szklarni dwóch arbuzów. He he, powinnam była wcześniej doczytać o cięciu, sadzonki rosły jak głupie, a owoców zawiązały dwie sztuki Mam raczej zerową wiedzę na temat upraw w szklarni, chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń
Makao 14:02, 22 mar 2025

Philovity też nie musisz sadzić w szklarni. Ona sobie świetnie daje radę pod chmurką i nie trzeba wilków usuwać. No i mocno w szerz się przez to rozrasta. Tylko wysoka podpora jest jej potrzebna.
mirkaka 16:27, 22 mar 2025

Magara napisał(a)
Patrycja, wrzucając dziś swój pomidorowy plan, mocno mnie zmotywowała

Zapodaję zatem mój, z prośbą o uwagi

Szerokość grządek to +/- metr. Jedna kratka to 10 cm.
Rozstawa - co 60 cm. Wolne przestrzenie w rzędzie bliżej chodnika planuję zagospodarować aksamitkami - to tak wstępnie, wolałabym coś innego ale nie mam pomysłu
Duże kółka to pomidory wysokie i papryki wyższe. Papryki zaznaczone na pomarańczowo, pomidory czerwone i żółte
Mniejsze kółka - pomidory karłowe i niższe papryki.
Małe zielone kółka - bazylia.
Dwie zielone chmurki na dole rysunku - dwie sadzonki arbuza - kusi mnie temat bardzo

Napracowałaś się malarsko aż zachciało się jeść takie soczyste owoce pomidorków wygrzanych w słońcu
Jaka duża ta szklarnia?
Patrycja_KG_Lu 20:07, 22 mar 2025

Zobaczymy jak się u mnie sezon potoczy. Ja w tunelu daje tylko wysokie, a wszystkie niskie i średnie idą do gruntu. Prozaiczny powód - nie mam wysokich tyczek, tylko takie koło 150 cm (trochę z tych cm zostaje w ziemi po wbiciu), a w tunelu opieram system o sznurki i owijanie pomidora o nie. Prowadząc na jeden pęd nie są jakoś szczególnie szerokie. Za to moje zeszłoroczne Dwarf Beauty King z kilkoma pędami w gruncie zaszalały na szerokość i ilość liści.