Przyszłam się przywitać.
Widzę, że masz młody ogród, ale idziesz jak burza i Twoje marzenia szybko się spełnią
Przeogródek masz super.
Bardzo podoba mi się kompozycja pod oknami.
No i niestandardowy tył, bez trawnika na środku. Super.
Hmmm, a mogłybyście to jakoś sprecyzować? Co to znaczy, że Dart's ma bardziej szlachetny kolor? Czy to znaczy, że jest mniej żółta?
Na zdjęciach w necie ja różnicy nie widzę...
Helen, w zasadzie mam już wszystko posadzone (oprócz tych dwóch nieszczęsnych bukszpanów) ale to nie znaczy, że szkielet jest gotowy w 100%. W kilku miejscach brakuje jeszcze dużych krzewów/małych drzew ale w tym roku już niczego nie kupuję i nie sadzę. Poza tym wszędzie rozkopane bo kładziemy kable elektryczne do oświetlenia i rury do rozprowadzenia wody ze studni. Ale jak to trochę uprzątniemy to postaram się zrobić fotę poglądową z okna dachowego na całość .
Hej Małgosiu! Jak miło, że mnie tu znalazłaś .
Mój ogród to teraz stare z nowym. Stare przerabiane więc też jakby nowe .
Miło mi, że podoba Ci się mój front. A niestandardowy tył bez trawnika na środku to w zasadzie bok (po dokupieniu terenu działka ma teraz kształt litery L) .
Wpadaj częściej, zapraszam!
Dziewczyny, potrzebuję pomysłów co można posadzić przed borówkami w charakterze obwódki/żywopłociku, takiej do ok.50cm wysokości i 30-40cm szerokości. Ma optycznie wydzielać miniwarzywnik od reszty ogrodu. Najchętniej zimozielone, choć nie koniecznie po całości tzn. to coś może być przeplatane jakąś trawką lub bylinką atrakcyjną cały sezon. Stanowisko słoneczne. Zakładam, że to coś musiałoby lubić kwaśno.
Kolor derenia Aurea u mnie w półcieniu/cieniu
Pod spodem jest jeżówka dla porównania koloru. Jestem ciekawa czy mu się gałązki wybarwią. Ale nie łapie tego różu co u Kwartecika w słońcu
Wrzuciłam u siebie co nie co o glediczji z pismem obrazkowym
Też jestem teraz na etapie poszukiwania liściastych w innych kolorze niż zielone i bordowe.
Kiścienie. Dodatkowy atut, że nie trzeba dzielić i odmładzać. Czyli nie ma ryzyka grzebania w korzeniach borówki, bo tego nie lubi. Można strzyc i delikatnie formować te kiścienie. W gratisie wiosenne kwitnienie, a zimą czerwone liście, które na wiosnę znów zielenieją.
Pomyślałam jeszcze o trzmielinie sunspot, bardzo ładnie wygląda przy niebieskich borówkach, zimozielona, super do strzyżenia. I druga propozycja nietypowa - dzwonki poszarskiego, u mnie zimozielone, ale to tak 40-50cm zywopłocik, choć byłby piękny, kwitną niemal całe lato na niebiesko. Przetestowałam te połączenia u siebie, bo w zeszłym roku szukałam.