Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Brzozowadzie... 16:16, 08 paź 2019

Ten buk piękny, ale poszłabym w szybciej rosnące drzewo. Obstawiałabym klony No i chyba musisz kupić już w miarę spore, bo się nie doczekasz Te moje Princeton Gold by się nadawały - teraz mają ze 4-5 metrów i piękne luźne korony mają. Ale one w pełnym słońcu nie mogą. Nie wiem jak jest u Ciebie.
Margerytka40 16:48, 08 paź 2019

Kasia z drzewem nie doradzę ale znowu jestem pod wrażeniem zakupów. Piękne te roślinki kupujesz, oj już się nie mogę doczekać jak to wszystko się u Ciebie zadomowi
Anda 18:17, 08 paź 2019

Tak jak Iwonka pisała myślałam o stelażu poziomym. Te drzewa świetnie sprawdzają się właśnie jako drzewa dające cień przy tarasach. Raz w roku można je ciąć. To zupełnie nieskomplikowane cięcie. Ładnie rosną, są gęste i zdrowe. U moich sąsiadów rośnie taki, ale nie cięty. W Holandii to chyba jedne z najpopularniejszych drzew przytarasowych.

Zreszta zobacz sama
https://pin.it/chpsyevme2oays
https://pin.it/syviwevfqeamja
https://pin.it/w3eihgkommezky
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kwartet 18:21, 08 paź 2019

Organoleptycznie wziąć kij z czyms na końcu + słońce i pomierzyć dokąd ci cień sięga.Wiadomo że teraz słońce niżej chodzi ale przynajmniej orjętacyjnie byś wiedziała co i jak.Wtedy zobaczysz czy dasz radę posadzić drzewo cieniujące czy raczej się nie da i wtedy dla wyglądu tylko sadzisz.
Alpen glob cienia nie da, powolnie rośnie, mam .
mrokasia 18:53, 08 paź 2019

effka napisał(a)
Wybór masz przeogromny:

Ttlipanowiec Edward Gursztyn, ambrowiec Gumball, platany Alphens Glob, klon "Golden Globe", klon Globossum, zwykły lub Gold

Ja zdecydowałam się na klona Globossum Też mam go kilka metrów od tarasu, bardzo wysoko szczepiony. Mam nadzieję, że będzie kiedys piękną kulą.

Zarys rabat zaj...y, bardzo mi się podoba, już widzę, te trawiaste ścieżki i wylewające się na nie rośliny, jak u Izy! Tak mi się jakoś skojarzyło

Jejku jak ja Ci zazdroszczę, oczywiście pozytywnie!!!

effka napisał(a)
Platan Alphen's Globe jest przepiękny, szkoda, że nie trafiłam na niego w szkółce bo bym kupiła. Mijam codziennie takie trzy posadzone w rzędze i zawsze zwracaja moją uwagę. Są już duże i mają piękne regularne kuliste korony i te liście ....

Effcia, tulipanowce, ambrowce i platany kuliste są śliczne jednak wydaje mi się, że potrzebne mi tam jest coś wyższego. Ale pewnie któregoś sobie kiedyś kupię i posadzę gdzieś . Klony kuliste jakoś do mnie nie przemawiają .
Miło mi, że zarysy rabat Ci się podobają. Nie ukrywam, że ogród Izy Ursy stanowił pewną inspirację .

jolanka napisał(a)
Kasia ale ten platan kulisty to cienia Ci nie da, małe toto rośnie w szerokość i wooooolniutko

No właśnie też mam takie wątpliwości...

UrsaMaior napisał(a)
Ja bym się ku magnolii skłaniała. W naszych warunkach bezobsługowa i pięknie kwitnie wiosną, kiedy mało co ma kwiaty.

Muszę poprzeglądać bo o magnoliach nie wiem za dużo. Elizabeth nie usuwaj, piękna jest .

Magleska napisał(a)
Kasiu ja mam platana -i on faktycznie na razie pomalutku rośnie ...nie przebarwia się jesienią( u mnie ,nie wiem jak u innych ) ,ale i tak go lubię za ten łaciaty pieniek ….
buczek śliczny kupiłaś ,ale chyba długo będziesz czekać na jego wielkość …..moje david gold od 3 lat też niewiele urosły -w szkółce widziałam takie 20letnie ,to dopiero były wysokie ….
z tą wiśnią może to dobry pomysł ?
dąb green darf jest też piękny , -mam i też jest niezbyt wielki

a może brzózka purpurowa ? tylko Ty chcesz bardziej kuliste ….ja mam na nią chętkę i przymierzam się gdzie by ją posadzić

ps. piękne foteczki i zakupy

Magda no właśnie rozważam różne opcje drzewowe. Taka brzózka by była fajna, ona chyba mniejsza rośnie, ale eM nie zgadza się na brzozy tak blisko domu.
Buziak

mrokasia 19:03, 08 paź 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ten buk piękny, ale poszłabym w szybciej rosnące drzewo. Obstawiałabym klony No i chyba musisz kupić już w miarę spore, bo się nie doczekasz Te moje Princeton Gold by się nadawały - teraz mają ze 4-5 metrów i piękne luźne korony mają. Ale one w pełnym słońcu nie mogą. Nie wiem jak jest u Ciebie.

Taaaak, też się obawiam o tempo wzrostu tego buczka .
Takie Twoje Princeton Gold byłyby super, gdyby większe nie rosły no i musiałyby lubić słońce .

Margerytka40 napisał(a)
Kasia z drzewem nie doradzę ale znowu jestem pod wrażeniem zakupów. Piękne te roślinki kupujesz, oj już się nie mogę doczekać jak to wszystko się u Ciebie zadomowi

Dzięki Asiu

Anda napisał(a)
Tak jak Iwonka pisała myślałam o stelażu poziomym. Te drzewa świetnie sprawdzają się właśnie jako drzewa dające cień przy tarasach. Raz w roku można je ciąć. To zupełnie nieskomplikowane cięcie. Ładnie rosną, są gęste i zdrowe. U moich sąsiadów rośnie taki, ale nie cięty. W Holandii to chyba jedne z najpopularniejszych drzew przytarasowych.

Zreszta zobacz sama
https://pin.it/chpsyevme2oays
https://pin.it/syviwevfqeamja
https://pin.it/w3eihgkommezky

Teraz rozumiem . U nas nie widziałam tak prowadzonych platanów. Ciekawe rozwiązanie.

kwartet napisał(a)
Organoleptycznie wziąć kij z czyms na końcu + słońce i pomierzyć dokąd ci cień sięga.Wiadomo że teraz słońce niżej chodzi ale przynajmniej orjętacyjnie byś wiedziała co i jak.Wtedy zobaczysz czy dasz radę posadzić drzewo cieniujące czy raczej się nie da i wtedy dla wyglądu tylko sadzisz.
Alpen glob cienia nie da, powolnie rośnie, mam .

Chyba rzeczywiście trzeba tak zrobić . Bo może to faktycznie mission impossible i wtedy dla wyglądu posadzę sobie buczka .
No to teraz słońce poproszę!
Helen 20:44, 08 paź 2019

Kasia, cudne te kaliny, buczek i świdośliwa. Zazdroszczę tego rozmachu i czasu na ogród. I chętnie czytam o Twoich pomysłach, podpowiedziach dziewczyn i odgapiam co tylko mogę
Ta magnolia Elisabeth też cudna
inka74 22:25, 08 paź 2019

Dziewczyny, no nie straszcie z tym platanem. Ile lat go macie w ogrodach? U mnie jakoś drzewa dopiero po 2-3 latach zbierają się za jakikolwiek widoczny rozrost korony. Wcześniej mam wrażenie, że wręcz stoją w miejscu. U Joli w Lawendowym Alpensy przybrały dosyć znacznie na masie
2015
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=1353

2019 - tylko takie wiosenne zdjęcie ale widać różnicę
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=1884

Liczyłam, że po 3 latach będę miała taką ponad metrową kulkę a wy mi mówicie, że nie bardzo... (( Z jednej strony to mniej cięcia w przyszłości a z drugiej klimatyzator sąsiada nadal będzie w zasięgu mojego wzroku

Gruszka_na_w... 22:45, 08 paź 2019

Można się teraz u Ciebie podszkolić z odmian drzewek.
Przepiękne zakupy. Nie martw się, że takie kolorowe. W sezonie będą zielone.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 23:03, 08 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, porady potrzebuję. Chciałabym wsadzić jakieś nieduże drzewko blisko zachodniej granicy tarasu (jakieś 4 metry od tarasu), które dałoby trochę cienia na tarasie po południu. I kusi mnie by posadzić tam tego mojego buczka Cockleshell. Przymierzałam - wygląda tam baaardzo fajnie, choć cienia na razie za dużo nie da bo rzadki i niezbyt wysoki. Źródła różnie podają jego docelowy wzrost - od 6 nawet do 15m. Buki chyba wolno rosną... Sadziłybyście czy nie? A jeśli nie to jakie inne drzewko byście proponowały?
Chodzi o to miejsce zaznaczone czerwoną kropką. Szaleć z umiejscowieniem nie bardzo mogę, bo ogranicza mnie ten wkopany zbiornik na deszczówkę.

co do drzewa się nie wypowiem, bo się nie znam ale strasznie mnie intryguje co zrobisz z tym zbiornikiem na deszczówkę na środku rabaty? zasłonisz go? jak? czym? jak później z dojściem do niego???
mam dwa takie problematyczne miejsca z klapami, do tej pory nic mądrego nie wymyśliłam, chętnie zgapię