Ten buk piękny, ale poszłabym w szybciej rosnące drzewo. Obstawiałabym klony No i chyba musisz kupić już w miarę spore, bo się nie doczekasz Te moje Princeton Gold by się nadawały - teraz mają ze 4-5 metrów i piękne luźne korony mają. Ale one w pełnym słońcu nie mogą. Nie wiem jak jest u Ciebie.
Kasia z drzewem nie doradzę ale znowu jestem pod wrażeniem zakupów. Piękne te roślinki kupujesz, oj już się nie mogę doczekać jak to wszystko się u Ciebie zadomowi
Tak jak Iwonka pisała myślałam o stelażu poziomym. Te drzewa świetnie sprawdzają się właśnie jako drzewa dające cień przy tarasach. Raz w roku można je ciąć. To zupełnie nieskomplikowane cięcie. Ładnie rosną, są gęste i zdrowe. U moich sąsiadów rośnie taki, ale nie cięty. W Holandii to chyba jedne z najpopularniejszych drzew przytarasowych.
Organoleptycznie wziąć kij z czyms na końcu + słońce i pomierzyć dokąd ci cień sięga.Wiadomo że teraz słońce niżej chodzi ale przynajmniej orjętacyjnie byś wiedziała co i jak.Wtedy zobaczysz czy dasz radę posadzić drzewo cieniujące czy raczej się nie da i wtedy dla wyglądu tylko sadzisz.
Alpen glob cienia nie da, powolnie rośnie, mam .
Effcia, tulipanowce, ambrowce i platany kuliste są śliczne jednak wydaje mi się, że potrzebne mi tam jest coś wyższego. Ale pewnie któregoś sobie kiedyś kupię i posadzę gdzieś . Klony kuliste jakoś do mnie nie przemawiają .
Miło mi, że zarysy rabat Ci się podobają. Nie ukrywam, że ogród Izy Ursy stanowił pewną inspirację .
No właśnie też mam takie wątpliwości...
Muszę poprzeglądać bo o magnoliach nie wiem za dużo. Elizabeth nie usuwaj, piękna jest .
Magda no właśnie rozważam różne opcje drzewowe. Taka brzózka by była fajna, ona chyba mniejsza rośnie, ale eM nie zgadza się na brzozy tak blisko domu.
Buziak
Taaaak, też się obawiam o tempo wzrostu tego buczka .
Takie Twoje Princeton Gold byłyby super, gdyby większe nie rosły no i musiałyby lubić słońce .
Dzięki Asiu
Teraz rozumiem . U nas nie widziałam tak prowadzonych platanów. Ciekawe rozwiązanie.
Chyba rzeczywiście trzeba tak zrobić . Bo może to faktycznie mission impossible i wtedy dla wyglądu posadzę sobie buczka .
No to teraz słońce poproszę!
Kasia, cudne te kaliny, buczek i świdośliwa. Zazdroszczę tego rozmachu i czasu na ogród. I chętnie czytam o Twoich pomysłach, podpowiedziach dziewczyn i odgapiam co tylko mogę
Ta magnolia Elisabeth też cudna
Dziewczyny, no nie straszcie z tym platanem. Ile lat go macie w ogrodach? U mnie jakoś drzewa dopiero po 2-3 latach zbierają się za jakikolwiek widoczny rozrost korony. Wcześniej mam wrażenie, że wręcz stoją w miejscu. U Joli w Lawendowym Alpensy przybrały dosyć znacznie na masie
2015 https://www.ogrodowisko.pl/watek/4837-lawendowy-zawrot-glowy?page=1353
Liczyłam, że po 3 latach będę miała taką ponad metrową kulkę a wy mi mówicie, że nie bardzo... (( Z jednej strony to mniej cięcia w przyszłości a z drugiej klimatyzator sąsiada nadal będzie w zasięgu mojego wzroku
Można się teraz u Ciebie podszkolić z odmian drzewek.
Przepiękne zakupy. Nie martw się, że takie kolorowe. W sezonie będą zielone.
co do drzewa się nie wypowiem, bo się nie znam ale strasznie mnie intryguje co zrobisz z tym zbiornikiem na deszczówkę na środku rabaty? zasłonisz go? jak? czym? jak później z dojściem do niego???
mam dwa takie problematyczne miejsca z klapami, do tej pory nic mądrego nie wymyśliłam, chętnie zgapię