Nagietki i chabry bławatki Oglądając w internecie zdjęcia z przepisami z użyciem kwiatów jadalnych można przekonać się, jak w obecnych czasach są one ważne w potrawach. Znakomite restauracje na świecie opracowują specjalne przepisy z ich użyciem, a zdjęcia tych potraw zachwycają kolorem niczym pomysłowe, śliczne rabaty.

Oczu nie można oderwać od tych półmisków pełnych sałatek, zup przybranych kwiatami i smażonych pąków kwiatowych. Jestem pod wrażeniem kreatywności kucharzy. Nie omieszkam zatem przedstawić kilka najważniejszych gatunków, abyśmy mogli poszukać nasion i sprawić, aby jadalne kwiaty pojawiły się w naszych warzywnikach.

Jednak musicie wiedzieć, że nie wszystkie kwiaty można zjeść, niektóre są nawet trujące. Poznanie najważniejszych gatunków jest proste do zapamiętania. Często też jest tak, że jeśli jadalne są liście, łodygi lub owoce warzyw, kwiaty także są jadalne. Dowiecie się także, jak takie rośliny uprawiać i zbierać, aby smakowały najlepiej.

Szczypiorek jako obwódka Łąka pełna nagietków i chabrów

Jak zbierać kwiaty jadalne?

Większość jadalnych kwiatów spożywamy na surowo. Trzeba jedynie je opłukać pod bieżącą wodą, strząsnąć, osuszyć i gotowe. Ważna rada: zbieraj je tuż po otwarciu, a nie wtedy, gdy już przekwitają. Upewnij się, że miejsce z którego zbierasz kwiaty nigdy nie było pryskane przeciw szkodnikom.

Polecam gorąco uprawę kwiatów we własnym warzywniku, wtedy pewność, że pożywienie jest ekologiczne nie wymaga udowodnienia. Także świeżość po zbiorze jest maksymalna, a to ważne.

Szczypiorek Nagietki
Czosnek Lawenda

Jakie gatunki kwiatów są jadalne?

Najbardziej popularne są kwiaty szczypiorku. Mało kto je używa, przeważnie do potraw ścinamy liście i posypujemy. Kwiaty mają w zasadzie podobny smak i nadają się głównie do sałatek. Należy najpierw usunąć twardą łodygę, a kwiatostan podzielić na mniejsze cząstki. Także kwiaty czosnku mają podobne zastosowanie w kuchni. Dodajemy je do sałatek, ziemniaków, makaronu i dipów.

Nagietki są znane w kosmetyce, ale w kuchni także mają swoje znamienite miejsce. Smak kwiatów brzeżnych, języczkowych przypomina cytrusy. Występują kolory: żółte, pomarańczowe i prawie czerwone oraz różne delikatne odcienie tych kolorów.

Nagietki Maki

Nagietek to jedna z najłatwiejszych w uprawie roślin jednorocznych. Nasiona wysiewamy wiosną wprost do gruntu, a plony kwiatowe zbieramy latem. Odrywamy delikatnie kwiaty języczkowe, pozostawiając koszyczek w środku kwiatostanu. Używamy je do sałatek.

Często sadzona w warzywnikach jest oczywiście nasturcja. Jej owoce specjalnie przyrządzone stanowią namiastkę kaparów. Natomiast ciekawe w kształcie kwiaty mają dość pieprzny, pikantny smak. Podkreśla on walory smakowe sałatek oraz wygląda ciekawie i atrakcyjnie jako przybranie potraw. Jadalne są także liście nasturcji.

Z kwiatów ozdobnych popularne do potraw są liliowce, których pąki kwiatowe smakują prawie jak drogie szparagi. Mogą być przyrządzane smażone w cieście lub nadziewane. Podobno niecierpki mają smak rzodkiewki. Rukola oprócz liści także ma jadalne kwiaty. Sama próbowałam, kiedy zakwitły.

Nasturcje Liliowiec
Rukola Czarnuszka damasceńska

Fasolka szparagowa 'Scarlet' ma czerwone kwiaty, idealne do sałatek lub z gotowanymi warzywami. Uważajcie, aby nie pomylić jej z groszkiem pachnącym, którego kwiaty są trujące i wolno ich jeść.

Niebieskie kwiaty ogórecznika z nutą ogórkowego smaku, doskonałe będą do owocowych lub liściowych sałatek. Można je także zamrażać w kostkach lodu, które później dodajemy do letnich napojów. Także popularna lawenda to gwiazda marynat, potraw mięsnych, również do lodów i napojów. Cóż za rozpiętość i uniwersalność!

Cukinia Dziewanna
Karczoch Malwa

Cukinia i kabaczek to bardzo uniwersalne warzywa. Ich kwiaty smażymy maczając w naleśnikowym cieście. Są delikatne w smaku. Doskonałe także smażone, nadziewane kozim serem i pieczone. Także jako dodatek do makaronów lub przybranie świeżej zupy krem z warzyw.

Kwiaty rzodkiewki mają identyczny smak jak korzenie. Są drobne i ślicznie ozdabiają wszelkie sałatki i jajka w majonezie.

Luksusowa wersja kwiatów to płatki róż. Ucieramy je na konfitury lub dodajemy do herbaty i nalewek. Nie wszystkie róże się nadają. Wyznacznikiem jest zapach. Polecam różę francuską (R. gallica), róże pomarszczone, róża burbońska 'M'me Isaac Pereire' i 'Louise Odier', róże damasceńskie i dzikie (R. rugosa). Płatki zbieramy, gdy są świeże i jędrne.

Róże Mieczyk
Bratek Stokrotki

Kolorowe bratki są doskonałym dodatkiem do ciast (szczególnie tortów) i wszelkich innych deserów. Fajnie wyglądają i doskonale smakują. Stokrotki mają miętowy smak. Dla mnie to wielkie zaskoczenie.

Z chwastów można jeść gwiazdnicę, koniczynę oraz mniszek. Głównie w sałatkach. Płatki chabrów doskonałe są do napojów.

Chaber bławatek Ostropest plamisty
Fuksja Aksamitka

Kwiaty fuksji, a właściwie płatki, służą do barwienia deserów, także pozwalają stworzyć wyborny syrop. Mieczyki mają smak sałaty. Poza tym wyglądają bardzo atrakcyjnie. Fiołki smakują słodko, coś jak poziomki. Ostropest plamisty to rzadkość w ogrodzie, ale gdy już go mamy spróbujmy, bo leczy wątrobę. Aksamitki z warzywnika warto zrywać do potraw z powodu płatków cytrusowych w smaku. Mało kto wie, że wiciokrzew ma trujące owoce, natomiast kwiaty są jadalne. To znakomity dodatek do sałatek.

Z ziół aromatycznych jadalne są wszystkie kwiaty, np. z hyzopu (mają anyżowy smak, stosujemy do słodkości, ale także pikantnych potraw, przybrania deski serów), mięty i melisy (do mrożonej herbaty i napojów), rumianku (aromat jabłkowy).

Jeśli znacie inne przykłady, zapraszam do podzielenia się swoim kulinarnym doświadczeniem w zakresie jadalnych kwiatów. Na pewno ich zastosowanie przyczyni się zarówno do uatrakcyjnienia strony wizualnej potraw, jak również smakowej. Lista kwiatów jadalnych jest naprawdę bardzo długa. Nie sposób wymienić wszystkich.

Fot. Danuta Młoźniak - Gardenarium

Słowa kluczowe: warzywa, ogród ekologiczny
9 komentarzy:
Katkak 17:31, 28 gru 2017

Ja dodawałam do sałatek liście i kwiaty nasturcji. Fajny smaczek i pięknie to wygląda :)

Gabriela Jędrys 18:18, 28 gru 2017

Używam. Pachnące fiołki wiosną do wody z cytryną, płatki róż - do wody, zielonej sałaty ku ozdobie i likier z tych płatków - boski. Kwiaty ogórecznika, szczypiorku i szczypioru czosnkowego, kwiaty ziół - tymianku, bazylii, rozmarynu - do sałat, pomidorów, białego sera, itp. Owocki fuksji sobie podskubuję, choć trochę słodko-mdłe. Płatki liliowców - chrupiące i słodkie, kwiatuszki floksów - słodkie - same lub do sałat zielonych. Moja mama robiła kiedyś w latach kryzysu miód z kwiatów mniszka. Kwiaty cukinii faszerowane serem ricotta, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone w głębokim tłuszczu, z odrobiną gęstego balsamico i bazylią. Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym z cukrem pudrem. Syrop z kwiatów bzu czarnego. Kwiatostany kopru do kiszenia ogórków.

mira 22:39, 28 gru 2017

Muszę sobie to poczytać z kilka razy bo za mało używam. Ja zbieram płatki nagietków i suszę i dodaję do zielonej herbaty albo mieszam z płatkami róż i taką piję herbatkę. Robię też miodek z mniszka - dobry do herbaty zanim zrobi się sok z malin. Muszę spróbować kwiatów cukinii. Wciąż kwiaty nie są popularne i z dużą rezerwą się do tego podchodzi - to z moich obserwacji.

Danuta Młoźniak 22:59, 28 gru 2017

Dziękuję. Ależ cudowności tutaj piszecie. Proszę o więcej, będę testować latem.

iwonav23 17:58, 29 gru 2017

Kwiaty dziewanny są składnikiem herbatki "Mistrzowskiej", którą piję rokrocznie na przedwiośniu. Dodaje sił. Składniki kupuję w sklepie zielarskim i mieszam proporcjonalnie. Dziewannę zbierałam też samodzielnie, rośnie jako chwast na nieużytkach. Akacja (robinia)w cieście naleśnikowym smakuje domownikom.. Płatkami chabrów ( jak mam, bo o dzikie chabry trudno), posypuję ryż na słodko ze śmietaną. Dodaję je też do czarnej herbaty. Danusiu, świetny artykuł, aż chce się spróbować tych specjałów, tylko kwiatów brak.

Muszelka 06:47, 30 gru 2017

Bardzo dziękuję za artykuł. Co roku, w maju, robię nalewkę z kwiatów czarnego bzu. To najlepsza w smaku nalewka świata! :) Pyszny i zdrowy jest również sok z kwiatów czarnego bzu. Polecam!

Katkak 07:15, 30 gru 2017

Moja koleżanka robi syrop z mniszka, a np. młodej pokrzywy używa do koktajli.

sylwia_slomczewska 13:29, 01 sty 2018

Syrop z kwiatów podbiału jest na przeziębienia, moja babcia suszy kwiaty czarnego bzu i parzy herbatkę;) Ja robiłam z nich nalewkę,która ma smak miodu. Kwiaty nasturcji (pikantne), bratki i ślazy mój młodszy syn zjada wprost z roślinki( zawsze pyta czy nie pryskane ( bo często rośliny podlewam gnojówką z pokrzyw, a w tedy trzeba wcześniej dobrze wypłukać) Z płatków róż robię konfitury, a Gabrysia nauczyła mnie jeść liliowce na surowo, o dziwo mają różne natężenie słodyczy.

U mnie kwiaty nie wywołują chęci jedzenia, ale zawsze w każdy wkładam nos czy pachnie:P

adkawi 10:46, 12 sty 2018

Jadalne kwiaty bardzo ładnie wyglądają w warzywniaku.Np ja sieje zawsze na brzegach grządek z warzywami aksamitki i nagietki,ale pewnie ameryki nie odkryłam ;-).W cieście naleśnikowym moja babcia obtaczała również kwiaty dzikiego bzu,oprócz tego wino z chabrów, miód z mniszka.Kwiaty z lipy dobre na przeziębienie.